Vertalen / Translate

Tuinonderhoud

Een deel van onze woningen heeft een tuin. Hierin kunt u tuinieren of van de zon genieten. Het brengt ook verplichtingen met zich mee. Want een tuin heeft onderhoud en verzorging nodig. Een nette tuin is prettig voor u en goed voor de uitstraling van de buurt. Uw tuin is niet bedoeld als opslag voor spullen, daar letten we ook op. Samen houden we het netjes!

Tuinonderhoud

Wat behoort tot het onderhoud van mijn tuin?

We vragen u vriendelijk om ervoor te zorgen dat uw tuin er verzorgt uit ziet. Denkt u bij het verzorgen en onderhouden aan:

  • het onkruid in de tuin en tussen tegels regelmatig verwijderen
  • gebroken tegels vervangen
  • heggen, struiken en bomen regelmatig snoeien
  • het gras maaien
  • erfafscheidingen, zoals de schutting en de heg netjes houden
  • zo nodig de tuin glad maken en tuinaarde aanbrengen
  • het verwijderen van zwerfvuil
  • is uw tuin nog niet aangelegd, bijv. bij een nieuwe woning/tuin, dan bent u verantwoordelijk voor het onderhoud (en aanleg) van de tuin. Vidomes zorgt voor de aanleg van de opritten en toegangspaden en het plaatsen van een eenvoudige erfafscheiding.

Mag ik bomen of struiken planten?

Ja, dit mag. Maar let wel op de richtlijnen van uw gemeente voor de minimale erfgrens voor het planten van een boom of heg. Plant u een boom, dan brengt dit extra verantwoordelijkheid met zich mee. Als blijkt dat we de woning er minder goed door kunnen verhuren, dan verplichten wij u om de boom te verwijderen als u verhuist.

Pas ook op met woekerende plantensoorten in uw tuin, zoals bamboe.

De takken van de buren hangen in mijn tuin. Wat kan ik doen?

Als de takken van een boom of struik van de buren in uw tuin hangen, vraag uw buren dan om deze af te zagen. Geef uw buren hiervoor een redelijke termijn van 4 weken. Doen zij het niet, dan mag u de overhangende takken zelf weghalen als u daarbij de grond van uw buren niet betreedt. Doorgeschoten wortels mag u uit uw tuin verwijderen zonder de buren vooraf te informeren.

Let op: beperk u alleen tot het verwijderen van de overhangende takken. U mag geen schade veroorzaken aan de eigendommen van anderen.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Vindt u dat uw buren de tuin niet goed onderhouden? Spreekt u hier dan eerst zelf uw buren op aan. Doen uw buren hier niets mee? Neem dan contact met ons op.

Hoe hoog mag mijn schutting of heg zijn?

Een erfafscheiding (schutting of heg) mag aan de voorkant van uw woning niet hoger zijn dan 1 meter. Aan de achterkant van uw woning mag deze niet hoger zijn dan 2 meter, tenzij uw gemeente hier andere regels voor heeft.

Heeft u geen overeenstemming met uw buren bereikt over het plaatsen van een erfafscheiding, dan moet u zorgen voor een erfafscheiding in uw eigen tuin.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Dan spreken wij u daar op aan. Wij bespreken samen wat voor u een haalbare termijn is om uw tuin in orde te maken.

Mag ik klimop of andere beplanting tegen mijn woning laten groeien?

Nee, het is verboden om beplanting tegen de buitenzijde van het gehuurde te laten groeien (zoals klimop). Ook mag de huurder geen bomen of planten van 5 meter of hoger in de tuin houden. Dit geldt alleen als die boom of plant bij aanvang van de huur die hoogte nog niet heeft bereikt.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag