Tweede Raadsledencafé Rijswijk succes: “Samenwerken is doen”!

Na het succes van het eerste Rijswijkse Raadsledencafé in december 2018 vond op 18 september het tweede Raadsledencafé plaats. Dit keer met het thema 'sociaal domein': over mensen die in een woning van Vidomes en Rijswijk Wonen (gaan) wonen en die het niet geheel zelfstandig redden in het leven. Denk aan ouderen, mensen met sociale of psychische problemen en mensen in geldnood.

De corporaties waren, samen met de zorginstellingen waar ze veel mee samenwerken, te gast bij Woonzorgcentrum Steenvoorde. De combinatie corporaties, zorginintellingen en raadsleden leverde boeiende gesprekken op. Zo bespraken we wat de corporaties meer zouden moeten doen voor mensen die begeleid worden. Mogelijkheden die verkend werden waren onder meer andere woonvormen, een diverser aanbod, meer coaching en uitleg.

Waar de aanwezigen het unaniem met elkaar over eens waren, is de noodzaak om samen te werken. ‘Laten we vooral kansen zien. Geen drempels’ was de gedeelte stelling. En neem als organisatie hierin verantwoordelijkheid. Rob van den Broeke, Directeur-bestuurder van Rijswijk Wonen, deed dan ook een oproep richting alle betrokken partijen: “Over samenwerking moet je niet praten, dat moet je vooral doen. We moeten allen de stap durven te zetten buiten het eigen domein, ons verder strekken dan tot nu toe. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen en kan niet zonder bestuurlijk commitment. Alleen dan kunnen we samen het verschil maken!”

Marcel Versteegh van Stichting Fonteynenburg kijkt tevreden terug op het Raadsledencafé: “De lans is gebroken voor samenwerken. Niet alleen praten. Samenwerken is doen!”