Hoe verrekent de energieleverancier de teruggeleverde stroom van de zonnepanelen?
Algemeen
Alle energieleveranciers zijn verplicht om de opgewekte stroom via de zonnepanelen te verrekenen met het verbruikte stroomverbruik (dit noemen we salderen).
Heeft u zonnepanelen op uw dak of wilt u meer weten over zonnepanelen? Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over de werking van zonnepanelen.
Alle energieleveranciers zijn verplicht om de opgewekte stroom via de zonnepanelen te verrekenen met het verbruikte stroomverbruik (dit noemen we salderen).
Groene stroom (ook wel duurzame stroom genoemd) wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals windenergie, waterkracht of zonne-energie. Door groene stroom af te nemen bij een energieleverancier helpt u het klimaat en is er minder CO2-uitstoot. Op de website van de Consumentenbond ziet u welke energiemaatschappijen groene stroom leveren.
Zonnepanelen wekken duurzame elektriciteit op. De panelen worden via een aluminium montagesysteem op het dak gemonteerd. Vanaf de zonnepanelen loopt een stroomkabel naar een omvormer die vaak op zolder, bij de meterkast of bij de cv-ketel is bevestigd. Dezeomvormer zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om in stroom. De omvormer is alleen actief als de zonnepanelen energie opwekken. Op het scherm van de omvormer ziet u wat het energievermogen in Watt is en hoeveel energie er totaal is opgewekt in kilowattuur (kWh).
Duurzame energie heeft de toekomst! Vidomes vindt dat zoveel mogelijk huurders van deze energie moeten kunnen profiteren. Daarom werken we hard aan de energietransitie en onze duurzaamheidsdoelstellingen. Het zo goed mogelijk benutten van daken voor zonnepanelen en huurders daarvan te laten profiteren is één van die doelstellingen. Bij nieuwbouw, renovatie en groot onderhoud worden zonnepanelen vaak al standaard op het dak geplaatst. En voor sommige complexen bieden we huurders - los van een grote ingreep - de mogelijkheid om gebruik te maken van zonnestroom opgewekt door zonnepanelen. Dit doen we op twee manieren:
Huurders van eengezinswoningen doen we een voorstel om zonnepanelen op het dak van hun woning te leggen. Tot en met 2022 hebben al zo’n 1000 huishoudens in Zoetermeer zo’n aanbod gekregen. De komende jaren doen we huurders van eengezinswoningen met geschikte daken in Delft, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg ook zo’n aanbod.
We plaatsen de komende jaren op steeds meer (geschikte) daken van hoogbouwcomplexen zonnepanelen, zodat ook huurders van appartementen kunnen profiteren van voordelige zonnestroom. De aanleg van deze zonnepanelen wordt gedaan door DDE Vidosol waarmee we een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten. In de zomer van 2022 heeft DDE Vidosol op vier hoogbouwcomplexen in Delft en Rijswijk zonnepanelen gelegd, zodat de eerste groep huurders van appartementen inmiddels profiteert van voordelige zonnestroom. De komende jaren willen we op meer daken zonnepanelen laten leggen door DDE Vidosol.
Meerjarenplan
In ons meerjarenplan staat op welke hoogbouwcomplexen en eengezinswoningen we de komende jaren zonnepanelen verwachten te leggen. Voor deze planning houden we vooral rekening met logische momenten, bijvoorbeeld bij groot onderhoud of renovatiewerkzaamheden. En uiteraard moeten de daken geschikt zijn. Dit is afhankelijk van de technische kwaliteit en de ligging van het dak, de zon moet vrijwel de hele dag op de panelen schijnen en het dak moet groot genoeg zijn om er voldoende zonnepanelen op te kunnen leggen. Als uw woning of complex aan de beurt is, informeren wij u daar ruim van tevoren over.
Kwaliteitseisen en aanvraag
Overweegt u zelf zonnepanelen te leggen op uw dak? Lees dan eerst welke kwaliteitseisen gelden voor zonnepanelen (zie bijlage). En vraag pas daarna toestemming aan via het aanvraagformulier ‘Toestemming klussen’
Op dit moment heeft Vidomes 4 klantenpanels. Dit zijn de klantenpanels duurzaamheid, communicatie, dienstverlening en veiligheid. Aanmelden voor het klantenpanel kan via deze link. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging. Op een later moment ontvangt u een uitnodiging voor een overleg met het klantenpanel van uw keuze.
Bij helder, zonnig weer in de zomer is de elektriciteitsopbrengst het hoogst. Maar een zonnepaneel werkt ook als het bewolkt is. De zonnepanelen werken namelijk op direct en indirect (diffuus) zonlicht. Ook als het vriest en de panelen niet besneeuwd zijn, doen de zonnepanelen keurig hun werk. Als er nauwelijks of geen licht op de panelen valt, produceren ze geen stroom. Als het donker is werken ze dus niet.
Op dit moment maakt het nog niet uit of u overdag of ‘s avonds uw elektrische apparaten aanzet. Wordt de vergoeding voor zonnestroom in de toekomst lager? Dan kunt u uw apparaten het beste gebruiken als de zon schijnt.
De energieleverancier streept de stroom die uw zonnepanelen opwekken, weg tegen de stroom die u zelf verbruikt. Tot maximaal uw eigen verbruik op jaarbasis. Dit heet salderen. Deze manier van verrekenen loopt tot 1 januari 2025. Daarna wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Er wordt dan wel altijd nog een minimum vergoeding betaald voor de teruggeleverde stroom. De precieze vergoeding moet nog door de overheid worden vastgesteld.
Bij een hoger verbruik neemt u, net als eerst, ‘gewone’ energie af via uw energiebedrijf.
Bij een zeer laag verbruik kan het zijn dat u meer energie opwekt dan u verbruikt. Afhankelijk van de energiemeter kunt u voor dit overschot op jaarbasis een ‘terugleververgoeding’ krijgen.
Heeft u een slimme meter?
Dan wordt de stroom die uw zonnepanelen produceren en de stroom die u van het elektriciteitsnet afneemt bijgehouden. Op jaarbasis verrekent uw energieleverancier dit 1 op 1 via uw energierekening. Dit heet ‘salderen’. In het bijzondere geval dat u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, krijgt u voor de extra geleverde stroom een aparte terugleververgoeding. De tarieven hiervoor verschillen per energieleverancier.
Heeft u een oude meter met draaischijf zonder teruglooprem?
Bij deze meters draait de teller terug als er geen teruglooprem op zit. Ook met deze meter wordt de zonnestroom 1 op 1 verrekend met uw verbruik. Als u op jaarbasis méér energie heeft opgewekt dan u verbruikt, heeft u een negatieve meterstand. Sommige energieleveranciers geven aan dat zij dit niet goed kunnen verwerken.
Wat is het advies?
Op internet verschillen de meningen of het beter is om een oude meter te vervangen voor een slimme meter of niet. Het argument vóór een geschikte oude meter met draaischijf (zonder teruglooprem) is dat die automatisch 'saldeert'. Verandert de huidige regeling voor het salderen in de toekomst, dan hebben consumenten met dit soort meters daar geen nadeel van.
Aan de andere kant is een belangrijk argument om een oude meter wél te vervangen door een slimme meter, omdat een oude meter niet altijd goed terugdraait. Deze is namelijk niet geijkt voor terugdraaien en kan een teruglooprem hebben.
Daarnaast wordt vergroening van de energievoorziening beter mogelijk met een slimme meter. Netbeheerders krijgen dankzij slimme meters meer inzicht in hoeveel energie op welk moment nodig is in Nederland. Die informatie is noodzakelijk om energievraag en -aanbod beter te kunnen afstemmen. Als de vraag naar energie beter te sturen is, zijn wind- en zonne-energie optimaal te gebruiken. En zal duurzame energie in de nabije toekomst beter kunnen worden benut.
De kans is erg klein. Zonnepanelen trekken geen bliksem aan. Net als bij andere huishoudelijke apparaten is het wel mogelijk dat een omvormer kapot gaat door blikseminslag.
Op het moment dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u zelf op dat moment gebruikt, dan wordt die energie automatisch teruggeleverd aan het openbaar elektriciteitsnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt eens per jaar op uw energienota verrekend met de door u verbruikte stroom. Dit heet salderen.
De omvormer maakt nauwelijks geluid (minder dan 25 decibel), slechts een klein tikje bij het aan- en afslaan. ’s Nachts is de omvormer niet actief, omdat de omvormer alleen werkt als de zonnepanelen stroom opwekken.
Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit. U hoeft niet te veranderen van energieleverancier als u zonnepanelen neemt en u bent ook vrij om over te stappen. Zolang u meer verbruikt dan u opwekt, is het nog steeds verstandig om de energieleverancier te kiezen met het laagste tarief. U krijgt van uw leverancier voor de teruggeleverde stroom hetzelfde bedrag terug als de verbruikte stroom.
Om direct voordeel te hebben van de besparing op uw energierekening kunt u ervoor kiezen om het voorschot te verlagen. Dit kunt u doen met de te verwachte besparing of in ieder geval met de bijdrage die u betaalt via de servicekosten.
We hebben voor u een invulformulier gemaakt in Microsoft Excel. Zo kunt u gemakkelijk het voordeel berekenen dat uw zonnepanelen hebben behaald.
Heeft u zonnepanelen van Vidomes en heeft u geen voordeel na de berekening?
Neem dan contact met ons op via vidomes.nl/contact. Stuur ons ook een kopie van uw energierekening en de monitoringsgegevens van het betreffende jaar mee. Vidomes controleert de berekening en neemt contact met u op. Als het klopt dat u geen voordeel heeft behaald, terwijl u wel aan de garantievoorwaarden heeft voldaan, dan betaalt Vidomes u het te veel betaalde bedrag terug.
Nee, u hoeft de meterstanden niet zelf door te geven. De slimme meter geeft uw meterstanden namelijk op afstand door aan de energieleverancier. Vidomes meldt de zonnepanelen aan via energieleveren.nl. Zo weet de energieleverancier dat u gebruikmaakt van zonnepanelen.
Ja, ook als uw zonnepanelen vies zijn leveren deze genoeg zonnestroom. Ecorus, de leverancier van de zonnepanelen, houdt na plaatsing de prestatie van de zonnepanelen goed in de gaten. Een speciale beschermlaag op de zonnepanelen zorgt ervoor dat vuil, zoals stof, zand en vogelpoep, gemakkelijk door de regen wordt weggespoeld. We raden u af om de zonnepanelen zelf schoon te maken. Dit kan de beschermlaag mogelijk beschadigen.
Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.
Stel uw vraag