Legionella

Legionella is een bacterie die in het leidingwater kan voorkomen. Gebruikt u uw kranen niet iedere week? Of bent u op vakantie geweest? Spoel voor uw eigen gezondheid de kranen goed door vóórdat u deze gebruikt!

Veel gevraagd over Legionella

Wat is legionella?

Algemeen

Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie in het leidingwater. De bacterie kan ontstaan als het water langere tijd stilstaat en het water tussen de 25 en 55 graden Celsius is. Besmetting is mogelijk via de longen door het inademen van nevel. Dit zijn zeer kleine druppeltjes water in de lucht.

Hoe voorkom ik legionella?

Algemeen

 • Spoel uw waterleidingen regelmatig door. Zeker nadat u op vakantie bent geweest!
 • Laat de tuinslang niet met water in de zon liggen. Koppel deze los van de kraan en laat het water eruit lopen.

Bij de andere vragen leest u hoe u uw waterleidingen goed doorspoelt.

Is legionella schadelijk voor de gezondheid?

Algemeen

U kunt ziek worden als u kleine druppeltjes water (nevel) inademt dat besmet is met de legionellabacterie. Bijvoorbeeld tijdens het douchen of het sproeien van uw tuin. Legionella kan de veteranenziekte veroorzaken. Dat is een ernstige longontsteking.

Het water is overigens gewoon bruikbaar voor planten, schoonmaken en zelfs drinken kan geen kwaad. Bij een watertemperatuur boven de 60 graden is er geen gevaar meer voor legionella.

Hoe spoel ik mijn warmwaterkranen door?

Algemeen

 1. Draai uw warmwaterkraan open. Wacht tot het water echt goed warm is.
 2. Heeft u een thermostaatkraan? Draai deze helemaal open, door de beveiliging heen, tot de hoogste temperatuur. Laat het water vervolgens 1 minuut stromen.
  Let op: draai maar 1 warmwaterkraan tegelijk open, anders wordt deze niet warm genoeg.

Hoe spoel ik mijn bad- en douchekranen door?

Algemeen

 1. Vul een emmer voor de helft met koud water. Plaats deze naast het afvoerputje. Leg de douchekop daarin. Zo voorkomt u dat u waterdamp inademt.
 2. Zet de warmwaterkraan van de douche open. Wacht tot het goed warm is.
  Heeft u een thermostaatkraan? Draai deze helemaal open, door de beveiliging heen, tot de hoogste temperatuur. Laat het water vervolgens 1 minuut stromen.

Hoe spoel ik mijn koudwaterkranen door?

Algemeen

 1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
 2. Draai alle koudwaterkranen één voor één volledig open. Wacht tot het water echt koud is. Laat het vervolgens 1 minuut stromen.

Hoe spoel ik mijn tuinsproeier door?

Algemeen

Laat de tuinslang niet met water in de zon liggen. Koppel deze altijd af van de kraan en laat het water eruit lopen.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag