Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen en voert u waterdamp en geurtjes af. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen. 

Op gezondwonen.nl vindt u filmpjes en tips over het ventileren.

Moet ik ook in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen.

Door te ventileren, ververst u de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. En dat merkt u ook in uw portemonnee.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Algemeen

1. Zet de ventilatieklep open.
2. Haal het binnenrooster eraf. Reinig het met een stofzuiger en een vochtige doek met een sopje (bijvoorbeeld allesreiniger).
3. Plaats het binnenrooster weer terug.

Hoe gebruik ik het mechanische ventilatiesysteem?

Algemeen

Een mechanisch ventilatiesysteem is een systeem dat helpt bij het verversen van de lucht in uw huis. Door deze goed te gebruiken en te onderhouden krijgt u gezonde lucht in uw huis.

In de video ziet u hoe u het mechanische ventilatiesysteem op de juiste manier gebruikt.

Klik hier voor de video.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag