Overlast

We vinden het belangrijk dat u prettig woont. Heeft u last van uw buren? Praat er dan eerst over met elkaar. Misschien weten uw buren zelf niet dat ze overlast veroorzaken. Komt u er samen niet uit? Dan denkt buurtbemiddeling graag met u mee. Op deze pagina leest u wat u zelf kunt doen, en wanneer u Vidomes inschakelt.

Veel gevraagd over Overlast

Wat is het verschil tussen last en overlast?

Algemeen

Last van uw buren 
Er is sprake van ‘last’ als iets soms gebeurt. U lost dit altijd zelf op door er met uw buren over te praten. Komt u er samen niet uit? Schakel dan buurtbemiddeling in. Voorbeelden van ‘last’ zijn: 

  • het slaan met deuren 
  • spelende kinderen 
  • harde muziek of televisie 
  • blaffende honden 
  • hard schreeuwen of schelden 
  • overhangend wasgoed
  • vuilnis (op straat) 
  • barbecue- en kookgeuren 
  • buren die (laat) aan het klussen zijn 
  • rokende buren
  • een burenruzie 

Overlast 
We spreken van overlast als het vaak én voor een langere tijd voorkomt. Of als meerdere buren er last van hebben. Voorbeelden van ‘overlast’ zijn:

  • geluidsoverlast die niet stopt na verschillende gesprekken met uw buren 
  • intimidatie, agressie of geweld 
  • ernstige vervuiling of verwaarlozing 
  • ernstige overlast door strafbare feiten, zoals drugshandel 
  • verwarde personen 
  • overlast als gevolg van woonfraude

Waar kan ik terecht voor buurtbemiddeling?

Algemeen

Heeft u last van uw buren en komt u er samen niet uit? Dan kan buurtbemiddeling helpen. Op www.problemenmetjeburen.nl kunt u terecht voor algemene informatie over burenproblemen en tips voor oplossingen. 
 
Wilt u contact opnemen met de buurtbemiddelingsorganisaties bij u in de buurt? Kies hieronder uw gemeente:

Mijn buren veroorzaken overlast. Wanneer kan Vidomes mij helpen?

Algemeen

Voordat u overlast bij Vidomes meldt, probeert u de situatie eerst samen met uw buren op te lossen. In deze video geven we tips hoe u dit aanpakt. 
 
Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met buurtbemiddeling. Deze bemiddelaars denken mee over een passende oplossing voor u en uw buren. 
 
Lost ook buurtbemiddeling het probleem niet op? Meld de overlast dan digitaal bij Vidomes via het formulier Overlast melden. We kijken samen met u en uw buren wat we nog meer kunnen doen. En schakelen andere organisaties in als dat nodig is, voor extra hulp. Goed om te weten: anonieme meldingen over overlast nemen wij niet in behandeling. Natuurlijk gaan we vertrouwelijk met uw melding om. 

Wat moet ik doen bij ernstige of directe overlast (bijvoorbeeld agressie)?

Algemeen

Bel bij spoed 112! Neem in andere gevallen direct contact op met de politie via 0900 - 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 - 70 00.

Ik maak me zorgen om mijn buren of omwonenden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Maakt u zich ernstige zorgen om iemand? Denkt u bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, mishandeling, psychische problemen, eenzaamheid, vervuiling of verslaving? En vraagt de persoon niet zelf om hulp? Voorkom dat de situatie uit de hand loopt en neem contact op met Meldpunt Bezorgd. Dat kan ook anoniem. De contactgegevens van Meldpunt Bezorgd vindt u hieronder. 
 
Is er sprake van een noodsituatie? Bel dan altijd 112!

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Algemeen

Vindt u dat uw buren de tuin niet goed onderhouden? Spreekt u hier dan eerst zelf uw buren op aan. Doen uw buren hier niets mee? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

De overlast heeft een technische oorzaak. Wat moet ik doen?

Algemeen

Als de stank of geluidsoverlast een technische oorzaak heeft, komt dit vaak doordat een apparaat of leiding kapot is. U hoort dan bijvoorbeeld gebrom of gezoem uit de ventilatie, geborrel uit de riolering of getik in de waterleiding. Alleen een monteur kan dit probleem oplossen. Dien hiervoor een reparatieverzoek in via het formulier Reparatieverzoek indienen

Ik twijfel of er sprake is van overlast of woonfraude. Wat moet ik melden?

Algemeen

Sommige vormen van overlast kunnen veroorzaakt worden door woonfraude. Op deze pagina leest u meer over hoe u mogelijke woonfraude herkent. Vermoedt u inderdaad dat er sprake is van woonfraude? Meld dit dan via het formulier Woonfraude melden. Is het geen woonfraude en wilt u alsnog een overlastmelding doen? Meld dit dan via het formulier Overlast melden

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag