Prettig wonen

Prettig wonen doe je niet alleen. Daar zorgen we met z’n allen voor. Vooral samen met uw buren. Vidomes vindt het belangrijk dat bewoners weten wat er van ze verwacht wordt. Soms is het handig om ook in een woongebouw zichtbaar te maken wat de belangrijkste leefregels zijn. Daarom hangt in veel woongebouwen een poster met leefregels. In uw woongebouw nog niet? Neem dan contact op met Vidomes of de bewonerscommissie.

Veel gevraagd over Prettig wonen

Mag ik BBQ'en in de tuin of op het balkon?

Algemeen

Tuin
BBQ'en in uw tuin is toegestaan, tenzij u overlast veroorzaakt of de directe omgeving in gevaar brengt. Het is mogelijk dat uw wijkbeheerder of wijkmeester aanvullende eisen stelt.

Let op!
Het plaatsen van een barbecue brengt risico’s met zich mee. Zet de barbecue daarom op veilige afstand van de gevel! De rook van de barbecue bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Staat de barbecue dicht bij de gevel, dan kan de rook en het koolmonoxide via ventilatieroosters of open ramen of deuren de woning in komen.

Balkon, dakterras, gemeenschappelijke ruimten
Het is niet toegestaan om een vuur/houtskool BBQ op een balkon, dakterras of in de gemeenschappelijke ruimten te gebruiken. Een elektrische BBQ is wel toegestaan.

Mag ik huisdieren houden in mijn woning?

Algemeen

U mag huisdieren houden in uw woning, zoals bijvoorbeeld een hond, kat of hamster. Maar het is niet toegestaan om héél veel huisdieren te houden. In ieder geval mogen uw huisdieren geen overlast veroorzaken. Ook mag de gezondheid van een dier niet in gevaar komen.

Gevaarlijke dieren zijn niet toegestaan als huisdier. Ook dieren die vaak overlast veroorzaken, zoals kippen of duiven, zijn niet toegestaan. In de algemene ruimten moet u uw huisdier altijd aan de lijn houden.

Hoe ga ik om met afval?

Algemeen

Rommel in de lift of een vieze hal zijn vaak grote ergernissen. Wij vragen u om samen met uw medebewoners de algemene ruimten zoals galerijen, hallen, trappen en liften netjes te houden. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, blijven de algemene ruimten schoon en opgeruimd. En dat is wel zo prettig en veilig voor alle bewoners.

Welke regels gelden er voor vuilnis en grofvuil?

Algemeen

  • Gooi oud papier, vuilniszakken en ander afval in de daarvoor bestemde containers. Rondslingerend afval veroorzaakt overlast van stank en ongedierte. 
  • Als een gezamenlijke container vol is, zet uw afval er dan niet naast. Wacht tot de container geleegd is of breng het naar de afval brengplek van uw gemeente.
  • Heeft u grof vuil? Breng dit dan zelf naar de plek die uw gemeente hiervoor aanbiedt. Of maak via uw gemeente een afspraak om het op te laten halen. (Let op: Het kan soms wel tot 15 werkdagen duren vóór de gemeente bij u langs kan komen om grofvuil op te halen. Op de website van uw gemeente vindt u meer informatie.)

Mag ik een bedrijf of winkel hebben in mijn woning?

Algemeen

Het is verboden om in het gehuurde, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming, een bedrijf te houden. Met bedrijf bedoelen we bijvoorbeeld een schoonheidssalon, een kinderopvang, een webwinkel of een atelier.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag