Scootmobiel

Een van de voorzieningen die u kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen is een scootmobiel. Een scootmobiel kunt u aanvragen bij uw gemeente. De gemeente neemt daarna contact op met ons over een stallingsplek voor uw scootmobiel.

Het is belangrijk dat u uw scootmobiel alleen parkeert op de daarvoor aangewezen, officiële plek. Dit is nodig voor de brandveiligheid. Zo houden we vluchtroutes vrij en blijven doorgangen toegankelijk voor hulpdiensten.

De brandveiligheidseisen voor scootmobielen zijn strenger geworden. Heeft uw complex geen brandveilige scootmobielruimte? Dan moet u een ‘fireblocker’ (brandblusapparaat) monteren bij de accu van uw scootmobiel. Als de scootmobiel om wat voor reden dan ook vlam vat, dan blust de fireblocker automatisch de brand.

Veel gevraagd over Scootmobiel

Waar kan ik mijn scootmobiel parkeren?

Plaatsing in uw berging, schuur of woning
Wij beoordelen of uw woning, berging of schuur geschikt is om de scootmobiel in te plaatsen. Is stalling in uw woning, berging of schuur technisch of fysiek niet mogelijk? Dan kijken wij samen met de gemeente naar een oplossing. Bijvoorbeeld een stallingsmogelijkheid buiten het gebouw of een technische aanpassing in uw woning of berging. Plaatst u de scootmobiel in uw eigen berging of schuur en maakt u hiervoor gebruik van elektra van de algemene ruimten, dan brengen wij u € 4,00 per maand in rekening . We leggen de afspraken vast in een gebruikersovereenkomst.

Er zijn stallingsplaatsen in uw woongebouw
We hebben in een aantal gebouwen stallingsplaatsen beschikbaar. De gemeente laat ons weten dat zij u een scootmobiel heeft toegewezen. We kijken of de stallingsplaats in uw woongebouw voor u geschikt is of dat er technische zaken gewijzigd moeten worden. De kosten voor het stallen van uw scootmobiel zijn € 4,00 per maand (prijspeil 1 februari 2018). We leggen de afspraken vast in een gebruikersovereenkomst.

Wie betaalt het onderhoud van de Fireblocker?

Heeft u een particuliere scootmobiel dan moet u de onderhoudskosten als huurder zelf betalen, net zoals het reguliere onderhoud van de scootmobiel.  Het onderhoud van de Fireblocker houdt in: een visuele inspectie en het vervangen van de batterij. 

Heeft u een scootmobiel via de Wmo?
Dan betaalt de gemeente via de Wmo de aanschaf en het onderhoud van de Fireblocker op uw scootmobiel.

Waar kan mijn bezoek zijn of haar scootmobiel stallen? En moet deze ook voorzien zijn van een Fireblocker?

Voor bezoekers gelden dezelfde regels voor het stallen van scootmobielen als voor huurders. Heeft uw gast een scootmobiel zonder Fireblocker en wil hij of zij deze plaatsen in een algemene ruimte (bijvoorbeeld de entreehal)? Dan kan dat als de scootmobiel een Fireblocker heeft. Heeft de scootmobiel geen Fireblocker? Dan kan hij of zij de scootmobiel buiten het woongebouw of in de woning plaatsen.

Gelden er behalve de Fireblocker nog meer regels?

Ja, deze regels kunt u lezen in de gebruikersovereenkomst.   

De belangrijkste regels:

  • De scootmobiel mag een vluchtroute niet blokkeren. Dat betekent dat er ook na stalling van de scootmobiel voldoende loopruimte (meer dan 1,2 meter) moet overblijven.
  • De scootmobiel mag geen doorgangen en voorzieningen voor (bedrijfs)hulpverlening blokkeren.
  • De scootmobiel moet op de aangegeven plekken staan.

Het is verder verstandig dat u de oplader van de accu niet op het zadel van de scootmobiel plaatst.

Wat als er een brand ontstaat in mijn scootmobiel en de Fireblocker blust deze brand?

Neem dan contact op met Medipoint (scootmobiel via Wmo) of de Scootmobielspecialist (particuliere scootmobiel) om te overleggen over het vervangen of repareren van de scootmobiel.

Wie betaalt de aanschaf en het plaatsen van de Fireblocker?

Heeft u een scootmobiel via de Wmo?
Dan betaalt de gemeente via de Wmo de aanschaf en het onderhoud van de Fireblocker op uw scootmobiel.

Heeft u een eigen (particuliere) scootmobiel?  
Dan betaalt u bij een particuliere scootmobiel zelf de kosten. Voor het plaatsen van een Fireblocker kunt u contact opnemen met o.a. de Scootmobielspecialist:

De Scootmobielspecialist
Heliumstraat 250
2718 RS  Zoetermeer
Tel: 079 737 02 45
E-mail: zoetermeer@scootmobielspecialist.nl

Waarom moeten scootmobielen nu een Fireblocker hebben?

Voor het stallen van scootmobielen gelden nieuwe brandveiligheidseisen. Dat betekent dat scootmobielen in woongebouwen zonder brandveilige scootmobielruimte een Fireblocker moeten krijgen. Daarnaast is het gebruik van scootmobielen toegenomen. Met deze maatregel verhogen we de brandveiligheid in woongebouwen en voldoen we aan de eisen van vandaag. 

Wie moet een Fireblocker hebben?

Vidomes, Vestia of De Goede Woning in Zoetermeer, waar geen brandveilige ruimte is. Brandveilige ruimten voor het stallen van scootmobielen zijn:

  • speciale scootmobielruimte
  • algemene ruimte met speciale brandveiligheidsvoorzieningen
  • een brede open galerij

Het stallen van de scootmobiel zonder Fireblocker is ook mogelijk in de eigen berging of eigen woning, maar meestal niet wenselijk vanwege het ruimtegebruik.

Hoe werkt de Fireblocker?

De Fireblocker is een apparaat bij de accu van uw scootmobiel om een brand te voorkomen. Als uw scootmobiel onverhoopt tot ontbranding komt, wordt de Fireblocker automatisch geactiveerd. Zo verhogen we de brandveiligheid. 

Om meer in technische termen te praten: de Fireblocker is een zogenaamde droge aerosol blusgenerator. Bij een brand wordt de Fireblocker door middel van een thermokoord geactiveerd en de brand geblust. Alleen bij de accu kan een brand ontstaan.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag