Iemand komt inwonen

Komt er iemand bij u inwonen? Dan hoeft u hiervoor geen toestemming bij ons aan te vragen. De inwoner moet zichzelf wel inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op! Een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft die rechten en plichten niet.

Wilt u vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in uw woning?

In de veelgestelde vragen hieronder vindt u meer informatie.

Veel gevraagd over Iemand komt inwonen

Hoe kan een medebewoner medehuurder worden?

Algemeen

Een medebewoner kan alleen medehuurder worden als:

  • u langer dan twee jaar bij uw partner in huis woont,
  • u met hem of haar een duurzame relatie heeft,
  • u de volledige huur kunt betalen.

Maak voor aanmelding gebruik van het formulier huurovereenkomst wijzigen.

Bent u bij het tekenen van de huurovereenkomst getrouwd of geregistreerd partner? Geef dit dan aan ons door via het formulier huurovereenkomst wijzigen .

Wat is een medebewoner?

Algemeen

Een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft deze rechten en plichten niet.

Moet ik het Vidomes melden als er iemand (tijdelijk) bij mij komt inwonen?

Algemeen

Nee, dit is niet nodig. De inwoner moet zichzelf inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Goed om te weten: een medebewoner is géén medehuurder. Een medehuurder heeft rechten en plichten die in de huurovereenkomst staan. Een medebewoner heeft die rechten en plichten niet.

Let op: de persoon die (tijdelijk) gaat inwonen bij een huurder van Vidomes moet wel passen binnen het woongebouw. Zo mogen er in een woongebouw voor senioren geen personen jonger dan 55 jaar wonen.

Ik woon bij iemand in. Kan ik (mede)huurder worden als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt?

Algemeen

Nee, u heeft als inwonende dan geen recht om in de woning te blijven.

Een medebewoner woont niet meer in mijn woning. Moet ik dit melden aan Vidomes?

Algemeen

Als een medebewoner niet meer bij u woont, dan bent u niet verplicht dit aan ons te melden.
Gaat het om een medehuurder? Dan verzoeken wij dit wél aan ons door te geven.  
Ga hiervoor naar het formulier huurovereenkomst wijzigen. Een medehuurder maakt namelijk onderdeel uit van de huurovereenkomst en brengt andere rechten en plichten met zich mee.

Ik wil een kamer in mijn woning verhuren. Kan dit?

Algemeen

In sommige gevallen is dit mogelijk. Vanaf 1 juli 2022 kunnen huurders via de stichting Kamers met Aandacht een kamer verhuren aan jongeren tussen 18 en 23 jaar. Heeft u ruimte over in uw woning en helpt u graag een jongere die een steuntje in de rug kan gebruiken? Dan is Kamers met Aandacht misschien iets voor u!

Over Kamers met Aandacht
Door een ‘kamer met aandacht’ beschikbaar te stellen, helpt u een jongere aan een plek om te wonen. Het gaat hierbij alleen om jongeren die niet meer thuis wonen en hulp krijgen van een (jeugd)hulporganisatie. Als verhuurder van de kamer bepaalt u zelf hoeveel ‘aandacht’ u geeft aan de jongere. Dit spreekt u af met de coördinator van Kamers met Aandacht. Denk aan samen eten, sporten of de administratie doen. De jongere helpt u met bijvoorbeeld klusjes in huis of boodschappen doen.

Wilt u een kamer verhuren?
Meldt u zich dan aan via www.kamersmetaandacht.nl. Wilt u meer informatie? Neem dan vanaf juli contact met ons op via vidomes.nl/contact.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag