Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. Voor woningruil heeft u schriftelijke toestemming nodig van de (beide) verhuurder(s). Vul gezamenlijk het in en lever dit bij ons in. Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan is Vidomes in principe bereid haar medewerking te verlenen aan de woningruil.

Ik wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Wij toetsen of u aan de inkomensvoorwaarden en de huishoudgrootte voldoet. Er kunnen ook andere voorwaarden van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als het om woning gaat die bestemd is voor een speciale doelgroep. Ook dit controleren wij.

Heeft u een huurschuld? Dan vragen wij u om deze eerst af te lossen en daarna uw aanvraag in te dienen.

Na beoordeling van uw aanvraag nemen wij telefonisch of per e-mail contact met u op om uw aanvraag te bespreken. Misschien ontbreken er nog documenten die wij nodig hebben om de woningruil te beoordelen. U krijgt dan de mogelijkheid om deze alsnog in te leveren. Zodra alle documenten in orde zijn, laten wij u weten of wij akkoord zijn met de woningruil. Voldoet u aan alle voorwaarden, dan geven wij u schriftelijk toestemming voor de woingruil.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan de eisen van gemeentes en verhuurders. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil. Informeer naar de hoogte van de huur bij ons of de andere verhuurder.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

  • Alle betrokkenen wonen minimaal 1 jaar in de huidige woning.
  • Alle betrokkenen staan minimaal 1 jaar op het adres van de ruilwoning ingeschreven bij de gemeente.
  • U heeft geen huurschuld.
  • Het aantal kamers van de woningen komt overeen met het aantal personen.
  • Uw inkomen en grootte van uw huishouden komen overeen met de eisen die aan de betreffende woning gesteld zijn.
  • Er is nu en in het verleden geen overlast van u geweest aan uw buren.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Bij woningruil passen wij soms de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt. Dit kan nodig zijn omdat er bijvoorbeeld een verbetering in de woning is aangebracht en de huur hierdoor niet meer in overeenstemming is met de geboden kwaliteit.

Zijn er kosten verbonden aan woningruil?

Ja, er zijn kosten verbonden aan woningruil. Naast de te betalen huur, brengen wij u ook administratiekosten in rekening. Deze kosten zijn € 47,25. Deze kosten zijn per huurder.

Moet ik zelf de huur voor de oude woning opzeggen?

Ja, u moet zelf de huur voor de oude woning opzeggen. Dit gebeurt niet automatisch met de toestemming voor de woningruil. Opzeggen kan via www.vidomes.nl/huuropzeggen. Houdt u er rekening mee dat u minimaal een maand opzegtermijn heeft.

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag