Energie besparen

Voor een groeiend aantal huurders zijn de stijgende energiekosten een aanslag op hun maandbudget. Zelf hebben we geen invloed op de energieprijzen, maar we kunnen u wel helpen om uw energie- en gasverbruik te verminderen.

Tijdelijk Noodfonds Energie

De energieleveranciers en maatschappelijke organisaties hebben een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht. Is uw inkomen laag en zijn uw energiekosten hoog? Dan komt u hiervoor in aanmerking. Doe de check via www.noodfondsenergie.nl. Heeft u recht op een vergoeding? Dan betaalt het energiefonds een deel van uw energierekening. Alle informatie over het noodfonds vindt u op de website van de Rijksoverheid

Verlaag eenvoudig zelf uw energieverbruik

Met enkele simpele aanpassingen kunt u uw energieverbruik verminderen. Denk aan:

 • Radiatorfolie achter de radiator voorkomt warmteverlies.

 • Tochtstrips maken ramen en deuren tochtvrij.

 • Een brievenbussluiter voorkomt dat er kou via de brievenbus binnenkomt.

 • Een deurdranger zorgt ervoor dat deuren niet onnodig openstaan.

 • Ledlampen verbruiken minder energie dan gloei- of halogeenlampen.

En bekijk ook onze video, folder en veelgestelde vragen op deze pagina voor nog meer bespaartips.  

Heeft u geen eigen energieaansluiting maar een collectieve energievoorziening (blokverwarming)?

Het kabinet komt in februari 2023 met een tegemoetkomingsregeling voor huurders met blokverwarming. In deze regeling staat hoe de overheid huurders zonder eigen gasaansluiting of met een collectieve elektra-installatie wil compenseren voor de hoge energietarieven. Voor bijna alle huurders met blokverwarming heeft Vidomes lage energietarieven afgesproken met Eneco. Dit voordelige energietarief geldt nog tot 1 januari 2024. De verwachting is dat het kabinet deze groep huurders waarschijnlijk niet compenseert, omdat het Eneco tarief lager ligt dan het afgesproken prijsplafond.

Wanneer heb ik recht op de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokelektriciteit?

U heeft alleen recht op deze tegemoetkoming als u de elektra individueel via Vidomes ontvangt en geen eigen elektrameter in uw woning heeft. Woont u in één van de volgende Zoetermeerse complexen Bergmanstrook, Vaartdreef, Gondelkade, Petuniatuin, Fregatwerf en Albrandswaard? Dan heeft u recht op deze tegemoetkoming. Vidomes vraagt voor deze complexen de tijdelijke tegemoetkoming aan. Dit hoeft u dus niet zelf te doen. Woont u aan het Hogerop in Zoetermeer? Dan zal de VvE-beheerder deze tegemoetkoming aanvragen en verrekenen met Vidomes.

Heeft u recht op deze vergoeding? Dan informeert Vidomes u nog hoe en wanneer wij de tegemoetkoming met u verrekenen.

Woont u in één van de volgende complexen? Dan krijgt u misschien een tegemoetkoming in de energiekosten

Woont u in een VvE-complex of in een complex in de Isaac da Costalaan, Cesar Franckstraat, Lisztstraat of een voormalige DUWO-woning met blokverwarming in de Delftse wijk Tanthof-Oost dan is de verwachting dat u straks recht heeft op een tegemoetkoming in de energiekosten van de overheid. U valt namelijk niet onder het voordelige Eneco contract dat Vidomes heeft afgesloten.

Meer informatie

Zodra de tegemoetkomingsregeling van de overheid in februari 2023 definitief is, informeren wij u hierover via onze website en Facebook. Alle overheidsinformatie over de tegemoetkoming voor blokverwarming vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze energiecoaches

Via zo’n gesprek krijgt u meer inzicht in uw energie- en gasverbruik en tips hoe u uw energie- en gasverbruik nog verder kunt verlagen. U vraagt eenvoudig een adviesgesprek aan via Aanvraag adviesgesprek energiecoach. Meer informatie over onze energiecoaches vindt u op de pagina Energiecoach.

Minder energiezuinige woningen verduurzamen we eerder

Woont u in een minder energiezuinige woning dan hebben we goed nieuws. Uw woning wordt de komende jaren versneld verduurzaamd. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. Helaas is het isoleren van uw woning niet meteen vandaag of morgen gerealiseerd, maar kan dit nog enkele jaren duren. Voor de verduurzaming hebben we namelijk ook de nodige voorbereidingstijd nodig én zijn we afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen. Bovendien kunnen we niet alle complexen tegelijk verduurzamen. We vragen daarvoor uw begrip.

Veel gevraagd over Energie besparen

Wat doet Vidomes nog meer aan het verminderen van mijn energieverbruik?

Algemeen

We proberen het verbruik van gas en energie te beperken. Dat doen we niet alleen met besparingstips en adviezen van energiecoaches, maar ook op de volgende manieren:

 • We isoleren onze woningen, bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt.
 • Bij groot onderhoud bereiden we onze woningen voor op elektrisch koken.
 • Onze nieuwbouwwoningen zijn volledig gasvrij.
 • Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen.
 • Voor huurders die de energie- en gasrekening direct aan Vidomes betalen stijgen de energiekosten - dankzij goede prijsafspraken - tot 1 januari 2024 niet.
 • Vidomes zet samen met de gemeente Energiehulpen in bij complexen met een hoge warmtevraag en/of slecht energielabel. Als uw complex hiervoor is geselecteerd, ontvangt u een brief van Vidomes of van uw gemeente waarin de Energiehulp/fixbrigade wordt aangekondigd. Daarna komt de energiehulp bij u langs. Ze brengen gratis energiebesparende maatregelen aan en geven tips om energie te besparen.

Hoe helpt de overheid mij met mijn energierekening in 2023 (prijsplafond)?

Algemeen

De overheid helpt u met meerdere regelingen die allemaal op 1 januari 2023 ingaan. Alle regelingen zijn uitgelegd op de website van de Rijksoverheid. We vatten de regelingen voor u samen:

Regeling 1: Prijsplafond voor gas en elektra voor huishoudens met een eigen gas- en energiecontract
Voor gas betekent dit een prijsplafond (maximumprijs) van € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1200 kuub per jaar. Voor elke kuub gas boven de 1200 betaalt u het tarief zoals vermeld in uw contract met de energieleverancier. Deze prijs is in veel gevallen hoger dan € 1,45.

Voor elektriciteit betekent dit een prijsplafond (maximumprijs) van € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. Verbruikt u meer dan 2900 kWH per jaar? Dan betaalt u voor elke kWh boven de 2900 kWh het tarief zoals staat vermeld in uw energiecontract.

Goed om te weten: Heeft u nog een vast contract met een lager tarief? Dan betaalt u het lagere tarief dat in uw contract van uw energieleverancier staat.

Regeling 2: Prijsplafond voor huishoudens met een eigen contract en die zijn aangesloten op een warmtenet
Voor deze huishoudens is het tarief gekoppeld aan het prijsplafond voor gas. Dit is € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond voor warmtenetten geldt en hoe dit wordt uitgevoerd wordt nog verder uitgewerkt door het kabinet.  

Regeling 3: Regeling voor huishoudens met blokverwarming
U profiteert tot 1 januari 2024 nog van een voordelig tarief omdat het contract dat Vidomes met Eneco heeft afgesloten op die datum eindigt. De verwachting is dat het kabinet deze groep huurders waarschijnlijk niet compenseert, omdat het Eneco tarief lager ligt dan het afgesproken prijsplafond.

 • Woont u in een VvE-complex of in een complex aan de Isaac da Costalaan, Cesar Franckstraat, Lisztstraat of in een voormalige DUWO-woning met blokverwarming in de Delftse wijk Tanthof-Oost? Dan is de verwachting dat u straks recht heeft op een tegemoetkoming in de energiekosten van de overheid. U valt namelijk niet onder het voordelige Eneco contract dat Vidomes heeft afgesloten.
 • Goed om te weten: In februari 2023 komt het kabinet met een tegemoetkomingsregeling voor huurders met blokverwarming. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten hoe deze regeling er vanaf  februari 2023 uitziet.

Wat doet Vidomes nog meer aan het betaalbaar houden van de woonlasten?

Algemeen

Naast de energiekosten heeft Vidomes ook aandacht voor een ander belangrijk deel van de maandelijkse woonlasten: de huur. Bij de jaarlijkse huuraanpassing per 1 juli bieden we huurders met lage inkomens en een huur vanaf € 633,- de mogelijkheid om een huurkorting aan te vragen. Op de pagina Huuraanpassing leest u meer over deze korting die u tot 1 februari 2023 nog kunt aanvragen.

Hoe bespaar ik op mijn verwarmingskosten?

Algemeen

We geven u graag 5 tips om te besparen op uw verwarmingskosten.

 1. Verwarm alleen de ruimte waarin u bent en sluit de tussendeuren. 
 2. Zet de thermostaat tussen de 18 en 21 graden. En verlaag 's nachts of als u langere tijd weggaat de thermostaat naar 15 graden. Heeft u vloerverwarming? Houd dan de thermostaat constant op 19 of 20 graden.
 3. Plaats tochtstrips bij kieren in ramen en buitendeuren en een borstel voor de brievenbus. 
 4. Sluit gordijnen in de winter om de warmte binnen te houden. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet voor een verwarming hangen.
 5. Plaats radiatorfolie achter alle radiatoren.

Zorg er wel voor dat u uw woning goed blijft ventileren. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vocht en schimmel.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van warm water?

Algemeen

We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het gebruik van warm water:

 1. Douche maximaal 5 minuten en gebruik een waterbesparende douchekop.
 2. Was uw kleding zoveel mogelijk op 30 graden, met een volle trommel in plaats van half vol.

Hoe bespaar ik energie bij het koken?

Algemeen

We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het koken:

 1. Kook met de deksels op de pannen. Zo ontsnapt er geen warmte. 
 2. Zet de kookpit uit zodra het water kookt, dan gaart het eten vanzelf verder door de hitte en stoom in de pan.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van licht?

Algemeen

We geven u graag 2 tips:

 1. Met ledlampen gebruikt u veel minder energie dan met gloeilampen of spaarlampen.
 2. Doe de lichten uit als u uw woning verlaat.

Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van apparaten in huis?

Algemeen

We geven u graag tips:

 1. Vervang oudere apparaten – zoals televisie, wasmachine, vaatwasser en koelkast – voor energiezuinige apparaten. 
 2. Elektrische apparaten in de stand-by stand verbruiken ook energie. Met een stekkerdoos met schakelaar zet u de apparaten in één keer uit.

Wat kan ik nog meer doen om te besparen op mijn energiekosten?

Algemeen

Goedkoper energieaanbod
Sommigen gemeenten werken samen met ‘Gezond Verzekerd’. Deze organisatie is een initiatief gestart voor goedkope energie. Heeft u interesse in hun goedkope energieaanbod? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en beslis daarna of u wilt overstappen of niet. Vraag eenvoudig een gesprek aan via gezondverzekerd.nl.

Goed om te weten: Een eventuele overstapboete van uw huidige energiemaatschappij naar Gezond Verzekerd wordt vergoed door Gezond Verzekerd.

Geldfit Test
Breng uw financiële situatie in kaart via de ’Geldfit Test' op geldfit.nl. Na afloop krijgt u een persoonlijk advies en tips om geld te besparen.

Ik heb vloerverwarming. Hoe stel ik dan de temperatuur goed in?

Algemeen

Heeft u vloerwarming? Dan is onze belangrijkste tip: stel uw thermostaat één keer goed in en verander dit zo min mogelijk. Kies daarbij voor een temperatuur die voor u prettig voelt. Voor de meeste mensen is dat tussen de 18 en 20 graden.

Verder hebben we de volgende tips voor u:

 • Speel niet steeds in op invloeden van buitenaf
  Als de zon bijvoorbeeld even schijnt of als uw raam openstaat. Het systeem regelt zelf dat de ingestelde temperatuur bereikt wordt door te koelen of te verwarmen. Dat duurt even.
 • Vindt u na een aantal dagen dat het toch te koud of te warm is in huis?
  Stel dan de temperatuur een klein beetje bij. Het duurt even voordat u dit merkt.
 • U kunt voor uw woonkamer en slaapkamer(s) verschillende temperaturen instellen
  De temperatuur in uw slaapkamer wordt niet hoger dan de ingestelde temperatuur in uw woonkamer.
 • Gaat u slapen of even weg?
  Doe dan geen aanpassingen aan het systeem. Het duurt namelijk een langere tijd voordat uw kamers de gewijzigde temperatuur bereiken.
 • Bent u een aantal dagen weg?
  Overweeg dan om de vakantiestand aan te zetten. Als het buiten heel koud is, duurt het even voordat uw woning weer opgewarmd is.

Wat verwacht Vidomes dat er in de toekomst gebeurt met de energieprijzen?

Algemeen

Hoe de energieprijzen zich in de toekomst ontwikkelen, is onduidelijk. Wel houden we de ontwikkelingen op de energiemarkt scherp in de gaten.

Ik wil energiecoach worden. Maar wat houdt dit in en hoe meld ik me hiervoor aan?

Algemeen

Als energiecoach geeft u tips aan andere huurders over hun energieverbruik. Dit kan gaan over het aanbrengen van tochtstrips, een brievenbussluiter of deurdranger tot het aanbrengen van radiatorfolie of het vervangen van halogeen lampen voor led lampen. Met de tips die u als energiecoach geeft, krijgen huurders direct inzicht in hun energieverbruik en helpt u hen keuzes te maken in besparingsmaatregelen waarmee hun energierekening lager wordt.

Wij bieden tenminste één keer per jaar een gratis workshop ‘Energiecoach’ aan voor huurders. De workshop geeft u praktische tips hoe u thuis eenvoudig een aantal energiezuinige maatregelen kunt aanbrengen. Na afloop van de workshop vragen wij u om regelmatig met huurders in gesprek te gaan en de praktische tips uit de workshop met deze bewoners te delen. Zo maken we samen het verschil en werken we aan een schonere wereld. Heeft u interesse? Vul dan het aanmeldformulier in.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag