Energie besparen

De energiekosten zijn hoog. Helaas hebben we zelf geen invloed op de energieprijzen. Wel zetten wij samen met gemeenten energiehulpen en -ambassadeurs in om u te helpen uw energieverbruik te verminderen. Woningen met een energielabel D, E, F of G selecteren wij hiervoor als eerste. U kunt ook alvast zelf aan de slag met de tips in ons filmpje. Of vraag een gratis adviesgesprek aan met een energiecoach van Vidomes.

We zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje:

  • Energieambassadeurs helpen bij een lager energieverbruik. Samen met gemeenten zetten wij energiehulpen en -ambassadeurs in om u te helpen uw energieverbruik te verminderen. Woningen met een energielabel D, E, F of G selecteren wij hiervoor als eerste. Als u in aanmerking komt, dan krijgt u vanzelf een brief van Vidomes of de gemeente om een afspraak te maken. De energiehulp geeft tips om energie te besparen en brengt gratis energiebesparende maatregelen aan in uw woning, zoals radiatorfolie, ledlampen en tochtstrips. Vidomes werkt samen met verschillende organisaties. Meer informatie over de energiehulpen in uw gemeente, vindt u onder de regelingen per gemeente.
  • Gratis adviesgesprek aanvragen met een energiecoach van Vidomes. Vidomes heeft een aantal energiecoaches opgeleid die energiebespaartips bij u thuis kunnen geven. Tijdens het adviesgesprek krijgt u meer inzicht in uw energie- en gasverbruik. Vraag eenvoudig een adviesgesprek aan via het formulier Aanvraag adviesgesprek energiecoach. Zien hoe het gesprek met een energiecoach gaat? Bekijk onze video. Meer informatie vindt u op de pagina Energiecoach.
  • Tijdelijk Noodfonds Energie: De energieleveranciers en de Rijksoverheid hebben aangekondigd dat zij dit Noodfonds in januari 2024 opnieuw openen voor deze winterperiode. Volg de ontwikkelingen via de website van het Noodfonds Energie
  • Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB): Over het jaar 2023 compenseert de overheid de hoge energiekosten. Heeft u een eigen aansluiting in de woning? Dan geldt de overheidsregeling voor het prijsplafond. Meer informatie over het prijsplafond vindt u op de website van de Rijksoverheid. Heeft u een blokaansluiting? Dan krijgt u een compensatie via de overheidsregeling ‘Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting’. Meer informatie over deze regeling vindt u op de website van de Rijksoverheid. Lees voor meer uitleg ook de antwoorden bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

  Informatiepakket van de overheid

  Veel gemeenten zijn initiatieven gestart om energiearmoede tegen te gaan. Hoe? Door energiebesparende maatregelen aan te brengen in woningen waardoor deze energiezuiniger worden. Speciaal voor huurders hebben Milieu Centraal en Geldfit een informatiepakket voor huurders ontwikkeld.

  Heeft u een betalingsachterstand of denkt u deze te krijgen?

  Vraag dan – via Mijn Vidomes - een betalingsregeling aan. Of neem contact op met onze afdeling Huurincasso via het contactformulier op vidomes.nl/contact of mail naar huurincasso@vidomes.nl. Samen met u zoeken we naar een passende betalingsregeling.

  Veel gevraagd over Energie besparen

  Wat doet Vidomes aan het verminderen van het energieverbruik van huurders?

  Algemeen

  We proberen het verbruik van gas en energie te beperken. Dat doen we niet alleen met besparingstips en adviezen van energiecoaches, maar ook op de volgende manieren:

  • We isoleren onze woningen, bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt.
  • Bij groot onderhoud bereiden we onze woningen voor op elektrisch koken.
  • Onze nieuwbouwwoningen zijn volledig gasvrij.
  • Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen.
  • Vidomes zet samen met de gemeente Energiehulpen in bij complexen met een hoge warmtevraag en/of slecht energielabel. Als uw complex hiervoor is geselecteerd, ontvangt u een brief van Vidomes of van uw gemeente waarin de Energiehulp/fixbrigade wordt aangekondigd. Daarna komt de energiehulp bij u langs. Ze brengen gratis energiebesparende maatregelen aan en geven tips om energie te besparen.

  Ik woon in een complex met een blokaansluiting voor elektra. Kom ik in aanmerking voor de tegemoetkoming via de overheidsregeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB)?

  Algemeen

  Ja. Ondanks dat het stroomtarief dat Vidomes heeft vastgelegd voor heel 2023 onder het - door de overheid - vastgestelde prijsplafond van € 0,40 per kWh ligt, komt u toch in aanmerking voor een tegemoetkoming elektra. Voor elektra is er namelijk géén toetsing op het tarief. Bovendien hebben huishoudens met een blokaansluiting voor elektriciteit de compensatie van in totaal € 380,- (€ 190,- in november 2022 en € 190,- in december 2022) niet gekregen. 

  U ontvangt vanzelf een bericht van Vidomes over de tegemoetkoming.

  Ik woon in een complex met een blokaansluiting voor warmte. Kom ik in aanmerking voor de tegemoetkoming via de overheidsregeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB)?

  Algemeen

  Nee, omdat Vidomes voor heel 2023 een vast contract voor gas heeft afgesloten tegen een tarief dat onder het - door de overheid - vastgestelde prijsplafond van € 1,45 per m3 gas ligt. Daarom komt u niet in aanmerking voor de tegemoetkoming voor een collectief warmteverbruik. 

  Woont u in een VvE-complex waarbij de prijs per m3 gas boven het prijsplafond ligt?
  Dan ontvangt u vanzelf een bericht van ons over de tegemoetkoming. 

  Ik woon in een complex met een blokaansluiting voor stadsverwarming. Kom ik in aanmerking voor de tegemoetkoming via de overheidsregeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB)?

  Algemeen

  De blokaansluiting van het complex aan de Isaac da Costalaan heeft stadsverwarming. Het tarief van de warmtekosten ligt boven het prijsplafond van € 47,38 per Gigajoule. Woont u in dit complex? Dan komt u in aanmerking voor de tegemoetkoming. U ontvangt zo snel mogelijk bericht van ons over de aangevraagde tegemoetkoming.

  Wat doet Vidomes aan het betaalbaar houden van de woonlasten?

  Algemeen

  Naast de hoge energiekosten heeft Vidomes ook aandacht voor een ander belangrijk deel van de maandelijkse woonlasten: de huur. Bij de jaarlijkse huuraanpassing op 1 juli 2023 kregen huurders met lage inkomens een eenmalige huurverlaging, een beperkte huuraanpassing of een huurkorting. Op de pagina Huuraanpassing leest u hier meer over.

  Welke hulp biedt mijn gemeente om mijn energiekosten betaalbaar te houden? En hoe helpt mijn gemeente mij bij geldzaken?

  Algemeen

  Via uw gemeente zijn er vele regelingen beschikbaar waar u misschien gebruik van kunt maken. Per gemeente zetten we de mogelijkheden overzichtelijk voor u op een rij: 

  Hoe bespaar ik op mijn verwarmingskosten?

  Algemeen

  We geven u graag 5 tips om te besparen op uw verwarmingskosten.

  1. Verwarm alleen de ruimte waarin u bent en sluit de tussendeuren. 
  2. Zet de thermostaat tussen de 18 en 21 graden. En verlaag 's nachts of als u langere tijd weggaat de thermostaat naar 15 graden. Heeft u vloerverwarming? Houd dan de thermostaat constant op 19 of 20 graden.
  3. Plaats tochtstrips bij kieren in ramen en buitendeuren en een borstel voor de brievenbus. 
  4. Sluit gordijnen in de winter om de warmte binnen te houden. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet voor een verwarming hangen.
  5. Plaats radiatorfolie achter alle radiatoren.

  Zorg er wel voor dat u uw woning goed blijft ventileren. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vocht en schimmel.

  Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van warm water?

  Algemeen

  We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het gebruik van warm water:

  1. Douche maximaal 5 minuten en gebruik een waterbesparende douchekop.
  2. Was uw kleding zoveel mogelijk op 30 graden, met een volle trommel in plaats van half vol.

  Hoe bespaar ik energie bij het koken?

  Algemeen

  We geven u graag 2 tips om energie te besparen bij het koken:

  1. Kook met de deksels op de pannen. Zo ontsnapt er geen warmte. 
  2. Zet de kookpit uit zodra het water kookt, dan gaart het eten vanzelf verder door de hitte en stoom in de pan.

  Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van licht?

  Algemeen

  We geven u graag 2 tips:

  1. Met ledlampen gebruikt u veel minder energie dan met gloeilampen of spaarlampen.
  2. Doe de lichten uit als u uw woning verlaat.

  Hoe bespaar ik energie bij het gebruik van apparaten in huis?

  Algemeen

  We geven u graag tips:

  1. Vervang oudere apparaten – zoals televisie, wasmachine, vaatwasser en koelkast – voor energiezuinige apparaten. 
  2. Elektrische apparaten in de stand-by stand verbruiken ook energie. Met een stekkerdoos met schakelaar zet u de apparaten in één keer uit.

  Wat kan ik nog meer doen om te besparen op mijn energiekosten?

  Algemeen

  Goedkoper energieaanbod
  Sommigen gemeenten werken samen met ‘Gezond Verzekerd’. Deze organisatie is een initiatief gestart voor goedkope energie. Heeft u interesse in hun goedkope energieaanbod? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en beslis daarna of u wilt overstappen of niet. Vraag eenvoudig een gesprek aan via gezondverzekerd.nl.

  Goed om te weten:
  Een eventuele overstapboete van uw huidige energiemaatschappij naar Gezond Verzekerd wordt vergoed door Gezond Verzekerd. Dit geldt alleen als u een eigen aansluiting voor elektra en/of gas heeft.

  Geldfit Test
  Breng uw financiële situatie in kaart via de ’Geldfit Test' op geldfit.nl. Na afloop krijgt u een persoonlijk advies en tips om geld te besparen.

  Ik heb vloerverwarming. Hoe stel ik dan de temperatuur goed in?

  Algemeen

  Heeft u vloerwarming? Dan is onze belangrijkste tip: stel uw thermostaat één keer goed in en verander dit zo min mogelijk. Kies daarbij voor een temperatuur die voor u prettig voelt. Voor de meeste mensen is dat tussen de 18 en 20 graden.

  Verder hebben we de volgende tips voor u:

  • Speel niet steeds in op invloeden van buitenaf
   Als de zon bijvoorbeeld even schijnt of als uw raam openstaat. Het systeem regelt zelf dat de ingestelde temperatuur bereikt wordt door te koelen of te verwarmen. Dat duurt even.
  • Vindt u na een aantal dagen dat het toch te koud of te warm is in huis?
   Stel dan de temperatuur een klein beetje bij. Het duurt even voordat u dit merkt.
  • U kunt voor uw woonkamer en slaapkamer(s) verschillende temperaturen instellen
   De temperatuur in uw slaapkamer wordt niet hoger dan de ingestelde temperatuur in uw woonkamer.
  • Gaat u slapen of even weg?
   Doe dan geen aanpassingen aan het systeem. Het duurt namelijk een langere tijd voordat uw kamers de gewijzigde temperatuur bereiken.
  • Bent u een aantal dagen weg?
   Overweeg dan om de vakantiestand aan te zetten. Als het buiten heel koud is, duurt het even voordat uw woning weer opgewarmd is.

  Wat verwacht Vidomes dat er in de toekomst gebeurt met de energieprijzen?

  Algemeen

  Hoe de energieprijzen zich in de toekomst ontwikkelen, is onduidelijk. Wel houden we de ontwikkelingen op de energiemarkt scherp in de gaten.

  Ik wil energiecoach worden. Maar wat houdt dit in en hoe meld ik me hiervoor aan?

  Algemeen

  Als energiecoach geeft u tips aan andere huurders over hun energieverbruik. Dit kan gaan over het aanbrengen van tochtstrips, een brievenbussluiter of deurdranger tot het aanbrengen van radiatorfolie of het vervangen van halogeen lampen voor led lampen. Met de tips die u als energiecoach geeft, krijgen huurders direct inzicht in hun energieverbruik en helpt u hen keuzes te maken in besparingsmaatregelen waarmee hun energierekening lager wordt.

  Wij bieden tenminste één keer per jaar een gratis workshop ‘Energiecoach’ aan voor huurders. De workshop geeft u praktische tips hoe u thuis eenvoudig een aantal energiezuinige maatregelen kunt aanbrengen. Na afloop van de workshop vragen wij u om regelmatig met huurders in gesprek te gaan en de praktische tips uit de workshop met deze bewoners te delen. Zo maken we samen het verschil en werken we aan een schonere wereld. Heeft u interesse? Vul dan het aanmeldformulier in.

  Niet gevonden wat u zocht?

  Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

  Stel uw vraag