Huuraanpassing

Op meerdere momenten per jaar kunnen wij de huurprijs aanpassen. Soms doen we dat bijvoorbeeld na een renovatie of bij groot onderhoud. Hierover informeren we u altijd vooraf.

Jaarlijkse huuraanpassing op 1 juli

Elk jaar passen we op 1 juli de huren aan volgens de richtlijnen van de overheid. Over de huuraanpassing ontvangt u altijd eind april een brief van ons met uw nieuwe huurbedrag.

Heeft u vragen over de huuraanpassing?

Stel deze dan gerust via Mijn Vidomes, vidomes.nl/contact of per mail via huuraanpassing@vidomes.nl. Belt u liever? Neem dan contact met ons op via 088 845 66 00.

Veel gevraagd over Huuraanpassing

Wat is het huurbeleid van Vidomes voor sociale (= gereguleerde) huurwoningen voor 2022?

Algemeen

De meeste huurders krijgen per 1 juli 2022 een huurverhoging van 2,3%. Dit is het inflatiepercentage dat de minister voor Volkshuisvesting heeft vastgesteld. Het huurbedrag is gebaseerd op de kwaliteit van de woning. De kwaliteit van uw woning wordt aangegeven door de maximale huur. Dit bedrag staat in de bijlage van de brief of e-mail huuraanpassing die u eind april ontvangt.

Betaalt u op 30 juni 2022 meer dan € 900,- basishuur? Dan krijgt u dit jaar geen huuraanpassing. Dit geldt niet voor huurders die in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Het voorschotbedrag servicekosten passen we wel aan.

Wie komt in aanmerking voor een inkomensafhankelijke huurverhoging?

Algemeen

Huurders die in 2020 een jaarinkomen hadden boven de € 47.948,- (1-persoonshuishouden) of € 55.486,- (2- of meerpersoonshuishouden) krijgen een huurverhoging van € 50,- per maand. Dit geldt niet als het huurbedrag boven de 95% van de maximale huur ligt.

Huurders die in 2020 een jaarinkomen hadden boven de € 56.527,- (1-persoonshuishouden) of € 75.369,- (2- of meerpersoonshuishoudens) krijgen een huurverhoging van € 100,- per maand. Dit geldt niet als uw huurbedrag boven de 95% van de maximale huur ligt.

Kom ik in aanmerking voor een tijdelijke huurkorting?

Algemeen

Is uw basishuur (= huurbedrag van uw woning zonder servicekosten) vanaf 1 juli 2022 hoger dan € 633,25 per maand voor een woning met 1-, 2- of 3-kamerwoning of € 678,66 per maand voor een woning met 4 of meer kamers? Dan komt u misschien in aanmerking voor een tijdelijke huurkorting. Vul onze Aanvraag tijdelijke huurkorting in en zie direct of u dit kunt aanvragen. Dit kan nog tot 1 februari 2023.

Wanneer gaat de tijdelijke huurkorting in?

Algemeen

Deze gaat in ruim een maand nadat we alle gegevens van u hebben ontvangen. En altijd op de eerste van de maand. U kunt de tijdelijke huurkorting tot 1 februari 2023 aanvragen

Mijn huur wordt hoger dan € 763,47. Krijg ik wel huurtoeslag?

Algemeen

Als u op dit moment al huurtoeslag ontvangt dan behoudt u deze gewoon.

Vraagt u dit jaar voor het eerst huurtoeslag aan?
Dan komt u misschien in aanmerking voor een huurverlaging tot het bedrag van € 763,47. Vul op de website van de Belastingdienst uw gegevens in. Vul dan bij kale huur een bedrag in van € 763,- en bij servicekosten een bedrag van € 0,-. U ziet dan direct of u voor huurtoeslag in aanmerking komt.

Komt u voor huurtoeslag in aanmerking?
Neem dan contact met ons op via huuraanpassing@vidomes.nl. Vermeld dan de volgende gegevens in de mail: uw adres, uw huidige bruto maandinkomen en - indien van toepassing - het bruto maandinkomen van uw eventuele partner.

Mijn jaarinkomen is hoger dan de inkomensgrens van € 47.948,-. Mag ik in mijn woning blijven wonen?

Algemeen

Ja, dat mag. Pas als u gaat verhuizen gelden de standaard inkomensregels voor toewijzing van een sociale huurwoning.

Wat houdt de basishuur in?

Algemeen

De basishuur is het huurbedrag van uw woning zonder de servicekosten. 

Ik huur een vrije sector woning. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

Voor de meeste huurders verhogen we de huur met het inflatiepercentage van 2021 (= 2,3%) + 1%. In totaal dus 3,3%.

Sommige huurders hebben nog een oud huurcontract waarin andere bepalingen staan. Uiteraard houden we hier - voor de huuraanpassing - rekening mee.

Ik betaal een energieprestatievergoeding (EPV). Wordt deze vergoeding aangepast?

Algemeen

Ja, het bedrag van uw energieprestatievergoeding verhogen we met 2,7%. Dit percentage is door de minister van Volkshuisvesting vastgesteld.

Ik huur een berging of tuin. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 4,3%.

Ik huur een parkeerplaats. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,7% (inflatie) of 7,7% (inflatie +5%), afhankelijk van uw huurcontract. Dit inflatiepercentage wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld. Dit inflatiepercentage wijkt af van het inflatiepercentage voor huurwoningen (= 2,3%) dat door de minister voor Volkshuisvesting is vastgesteld. In de brief of e-mail huuraanpassing die u eind april 2022 van ons krijgt staat of u een huurverhoging van 2,7% of 7,7% krijgt voor uw parkeerplaats.

Ik huur een garage. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van € 5,- per maand tot aan de markthuur. Betaalt u op dit moment al de markthuur? Dan verhogen we uw huurbedrag niet. 

Wat is markthuur?
De markthuur is het bedrag dat u voor eenzelfde garage betaalt via een particuliere verhuurder. 

Ik huur een onzelfstandige woning. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,3%.

Ik huur een woonwagen. Wat wordt mijn huuraanpassing?

Algemeen

U krijgt een huurverhoging van 2,3%.  

Ik heb problemen met het betalen van de huur omdat mijn inkomen het afgelopen jaar sterk is gedaald of door een andere oorzaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Neem contact op met onze afdeling Huurincasso via Mijn Vidomes, vidomes.nl/contact of mail naar huurincasso@vidomes.nl. Samen met u zoeken we naar een passende betalingsregeling.

Wilt u bezwaar maken tegen de (inkomensafhankelijke) huurverhoging?

Algemeen

Helaas is dit niet meer mogelijk. U kon bezwaar indienen tot 1 juli 2022. 

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag