Wonen met een Plus

Onze woongebouwen voor senioren zijn bedoeld om op latere leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hiervoor gebruiken wij het woonlabel 55+. In aanvulling hierop is het ‘Wonen met een Plus’ label ontwikkeld. Woongebouwen met dit label hebben extra voorzieningen, maar de basis is altijd een gelijkvloerse woning die ook bereikbaar is zonder trappen. In een woongebouw met dit label kunt u langer en veiliger, zelfstandig thuis blijven wonen.

Er zijn eisen opgesteld waar woongebouwen met het label ‘Wonen met een Plus’ minimaal aan moeten voldoen. Deze eisen zijn verdeeld in de thema’s: toegankelijkheid, omgeving, ontmoeten & welzijn en zorg. De thema’s worden hieronder kort toegelicht. Onder de thema’s vindt u een aantal veelgestelde vragen.

Thema toegankelijkheid

De basis is dat niet alleen het woongebouw zelf, maar vooral ook de woning toegankelijk moet zijn voor u. Daarom moet de woning vrij zijn van trappen (een rollator vriendelijke woning). Er moet in het woongebouw een stalling voor scootmobielen aanwezig zijn. En er is vanuit de woning een videoverbinding met de toegangsdeur van het woongebouw.

Thema omgeving

Het is belangrijk dat de omgeving in en rond het woongebouw voldoende faciliteiten biedt. Zoals een supermarkt in het gebouw of op loopafstand. Of er is een bezorgservice beschikbaar. Ook is de halte voor het openbaar vervoer op loopafstand of kunt u gebruik maken van een taxivoorziening (zoals de Regiotaxi).

Thema ontmoeten & welzijn

Om te zorgen dat u zich goed voelt en fit blijft, zijn sociale contacten en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten van belang. Daarom is er in het woongebouw een ontmoetingsruimte aanwezig, waar u andere bewoners kunt ontmoeten.

Thema zorg

Ook met een kwetsbare gezondheid of lichte zorgvraag kunt u thuis blijven wonen. Thuiszorg is mogelijk. En thuiszorg kan u aan een alarmeringssysteem helpen.

Veel gevraagd over Wonen met een Plus

Voor wie is een woongebouw met het label ‘Wonen met een Plus’ bedoeld?

Algemeen

In de woongebouwen met het ‘Wonen met een Plus’ label geldt een minimale leeftijdsgrens van 55 jaar. Iedereen van 55 jaar en ouder kan reageren op een woning in het woongebouw. Wel is het zo dat mensen met een lichte zorgvraag voorrang kunnen krijgen. Ook kunnen sommige woongebouwen een minimale leeftijdsgrens van 65 jaar hanteren.

Wat biedt het ‘Wonen met een Plus’ label en wat zijn de minimale eisen?

Algemeen

Het ‘Wonen met een Plus’ label biedt de garantie voor een woning zonder trappen die toegankelijk is voor een rollator. Daarnaast biedt het de garantie dat ten minste zes van de acht onderstaande voorzieningen aanwezig zijn in het woongebouw:

  • Een stalling voor scootmobielen
  • Een videoverbinding met de toegangsdeur van het woongebouw
  • Een supermarkt in het woongebouw of op loopafstand (500 meter) in de buurt. Of een bezorgservice
  • Een OV-halte op loopafstand óf taxivoorziening (Regiotaxi)
  • Een ontmoetingsruimte in het woongebouw
  • De beschikbaarheid van thuiszorg
  • Een alarmeringssysteem leverbaar vanuit thuiszorg
  • Wonen met leeftijdsgenoten van minimaal 55 jaar

Wat zijn de aanvullende mogelijkheden van ‘Wonen met een Plus’?

Algemeen

Naast de minimale eisen, kan het label uitgebreid worden met aanvullende voorzieningen. Dit is afhankelijk van de behoefte van de bewoners en wat er mogelijk is in het gebouw. Enkele voorbeelden:

  • Inbraakbeveiliging
  • Toegang tot het woongebouw met een pasje of ‘druppel’ in plaats van een sleutel
  • Een gezondheidscentrum in woongebouw (met bijvoorbeeld: huisarts, apotheek, fysiotherapeut, fitnessruimte, pedicure)
  • Een kapper
  • Een logeerkamer
  • Een wasserette
  • Maaltijdvoorziening
  • Een flatcoach
  • Een tuin
  • Een wijkrestaurant of café
  • Een koersbalbaan, biljarttafel, jeu de boules baan of dartbord
  • Dagbesteding aanwezig in het woongebouw
  • Een zorgorganisatie aanwezig met een eigen ruimte
  • Een verhoogde leeftijdsgrens van 65+

Waar vind ik seniorenwoningen met het ‘Wonen met een Plus’ label?

Algemeen

In Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft en Rijswijk en de Haagse wijk Leidschenveen heeft Vidomes woongebouwen voor senioren. Niet elk woongebouw heeft het ‘Wonen met een Plus’ label. Als een woongebouw dit label heeft, dan staat dit vermeld in de woonadvertentie op Woonnet Haaglanden.

Afbeelding label - Wonen met een Plus

Ik ben geen 55-plusser, maar ik heb wel een zorgvraag. Kan ik ook gebruik maken van een woning met het ‘Wonen met een Plus’ label?

Algemeen

Onze woningen met het label ‘Wonen met een Plus’, richten zich op senioren van 55 jaar en ouder, en de behoeftes als ze ouder worden. Heeft u een lichte zorgvraag en bent u jonger dan 55 jaar? Neem dan contact op via ons contactformulier.

Moet ik extra betalen voor een seniorenwoning met het label ‘Wonen met een Plus’?

Algemeen

Nee, u betaalt geen extra bedrag. Voor de seniorenwoningen die onder dit label vallen, betaalt u als huurder niets extra. De voorzieningen zijn een vast onderdeel van het woongebouw. De huurprijs die u betaalt is dus gelijk aan de huurprijs die u zou betalen in een woongebouw zonder dit label.

Ik heb geen behoefte aan de voorzieningen die bij ‘Wonen met een Plus’ horen. Kan ik ook een woning huren zonder dit label?

Algemeen

Nee, dat is niet mogelijk. Het ‘Wonen met een Plus’ label is gebonden aan een woongebouw. Een woongebouw met dit label is automatisch verbonden aan de woning. Er zijn echter ook woongebouwen voor senioren zonder dit label, hier kunt u een woning huren zonder de voorzieningen van ‘Wonen met een Plus’.

Mijn woongebouw heeft het label ‘Wonen met een Plus’ niet. Kan mijn woning aangepast worden zodat deze beter toegankelijk is?

Algemeen

Woningen kunnen altijd aangepast worden via de Wmo, maar dit valt niet onder het ‘Wonen met een Plus’ label. Dit label richt zich op het woongebouw, naast de basis toegankelijkheid van de woning. Specifieke aanpassingen aan uw woning om deze beter toegankelijk voor u te maken, kunt u aanvragen bij het Wmo-loket of wijkteam in uw gemeente.

Ik heb een idee voor een aanvullende voorziening in mijn woongebouw, waar kan ik terecht?

Algemeen

We vinden het altijd fijn dat u meedenkt over hoe wonen in uw woongebouw nog prettiger kan. We nemen uw suggestie graag mee, maar kunnen geen garantie bieden dat we deze ook (direct) kunnen realiseren. U kunt uw idee doorgeven aan uw wijkbeheerder, wijkmeester of flatcoach.

Ik zoek een seniorenwoning, waar vind ik meer informatie?

Algemeen

Op deze pagina leest u hoe u in aanmerking kunt komen voor een seniorenwoning.

Niet gevonden wat u zocht?

Is uw vraag niet beantwoord of vindt u de juiste informatie niet? Stel uw vraag online, dan beantwoorden wij deze zo spoedig mogelijk.

Stel uw vraag