Convenant ‘Bemoeizorg en wijksignaleringsoverleg’ in Zoetermeer getekend

Donderdag 7 november ondertekende Vidomes, samen de gemeente Zoetermeer, politie, woningcorporaties De Goede Woning en Vestia en verschillende zorgaanbieders, het convenant ‘Bemoeizorg en wijksignaleringsoverleg (WSO)’. Het convenant zorgt ervoor dat de genoemde partijen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen over mensen die mentaal kwetsbaar zijn. Zo kunnen de partijen snel samenwerken.

Waarom dit convenant?

  • De convenantpartners bieden (ongevraagde) hulp aan inwoners van Zoetermeer die behoren tot een hoog-risico groep als gevolg van psychosociale problemen, psychiatrie, verslaving en of andere zwaarwegende problematiek.
  • Om de samenwerking tussen convenantpartners te bevorderen als het gaat om het op tijd signaleren van problemen, het bieden van (bemoei)zorg en ondersteuning, escaleren, structurele (woon)overlast verminderen en voorkomen en het versterken van ketensamenwerking en ketenregie.
  • Om tot een gelijktijdige en samenhangende aanpak te komen is het nodig om onderling gegevens uit te wisselen. Dit gebeurt zorgvuldig, met respect voor de cliënten en binnen de wettelijke kaders.
  • Het convenant voorziet in samenwerkingsafspraken en verantwoordelijkheid van deelnemende partners en ook de rechts- en privacybescherming van cliënten.

Voor wie is dit convenant bedoeld?
Voor inwoners van Zoetermeer die zorg of ondersteuning mijden, meervoudige problematiek hebben, verward gedrag vertonen of personen die structureel (woon)overlast veroorzaken en niet in staat zijn hun - vaak complexe - problematiek te overzien.

Diana Dirkzwager, projectleider kwetsbare mensen (Vidomes): “In Zoetermeer hebben we nu twee mooie en belangrijke stappen gemaakt in de samenwerking met de ketenpartners. In september tekenden we al het convenant Huisvesting zorgafhankelijke groepen en vorige week dus het convenant Bemoeizorg en wijksignaleringsoverleg. Al deze stappen komen ten goede aan de huurders en de omwonenden!”

Soortgelijk convenant in Delft
We bekijken de mogelijkheden om soortgelijk convenant ook in Delft uit te rollen. Er ligt met dit convenant al een mooie basis.

Wie ondertekenden het convenant?
Naast Vidomes, ondertekenden de gemeente Zoetermeer, politie, De Goede Woning, Vestia, GGZ Rivierduinen, GGD Haaglanden, Kwadraad, LIMOR, Plicare/Vierstroom Zorg Thuis en Parnassia Groep het convenant.