Feestelijke oplevering seniorenwoningen Jolandaflat in Rijswijk

De werkzaamheden aan de 90 seniorenwoningen in de Jolandaflat aan de Louis Davidsstraat in Rijswijk zijn afgerond. In juli 2021 startte Heembouw Wonen – in opdracht van Vidomes – met het onderhoud aan en de verduurzaming van de 90 appartementen. Op 6 oktober zijn de woningen feestelijk opgeleverd. De flexibele en optimistische houding van de bewoners heeft een grote bijdrage geleverd aan de succesvolle uitvoering van de werkzaamheden. Die namen voor het totale complex ruim een jaar in beslag.

Feestje voor de bewoners

Op donderdag 6 oktober vierden de direct betrokkenen vanuit Vidomes en Heembouw wonen een opleverfeestje met de enthousiaste bewoners. De opkomst was groot en de sfeer zat er goed in, mede dankzij de muziek van de senioren Dj. Brenda Muller, verantwoordelijk voor de begeleiding en communicatie tijdens het project bij Vidomes, sprak haar dank uit naar de huurders en leden van de klankbordgroep voor hun medewerking en flexibele instelling tijdens de werkzaamheden.

Duurzame maatregelen voor meer wooncomfort

De nieuwe kozijnen met daarin HR++ glas en de geïsoleerde muren, daken en vloeren, zorgen samen met een nieuw ventilatiesysteem, voor meer wooncomfort en besparing op de stookkosten. Voor iedere woning liggen er drie zonnepanelen op het dak, die voor een aanzienlijk deel voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de woningen. Daarnaast kregen de woningen een nieuwe badkamer, keuken en toilet. In de keuken kwam een aansluiting voor elektrisch koken. Ook kregen alle woningen een nieuw verwarmingssysteem. Hierdoor is de flat in de toekomst eenvoudig aan te sluiten op een warmtenet. Een volledig gasloze toekomst ligt zo binnen handbereik voor de Jolandaflat.

Metamorfose

De Jolandaflat kreeg ook aan de buitenkant een ware metamorfose. Heembouw Architecten maakte het ontwerp. Hierin is het zo kenmerkende horizontale lijnenspel uit de architectuur van de jaren ’60 terug te zien. Ook de entree en de lifthallen kregen een make-over. Hierbij werd niet alleen de uitstraling, maar ook de rollatortoegankelijkheid en de sociale veiligheid sterk verbeterd.

Voorzieningen voor de bewoners

De bewoners konden tijdens de werkzaamheden gebruikmaken van één van de twintig volledig ingerichte logeerwoningen in het gebouw. Tijdens de verbouwing van de ontmoetingsruimte, werd een ‘huiskamerkeet’ voor het gebouw geplaatst. Zo konden sociale activiteiten, zoals de wekelijkse koffieclub, gewoon doorgaan. Samen met de zeer betrokken leden van de klankbordgroep werd een aantal opruimdagen georganiseerd. Overbodige inboedel kon laagdrempelig afgevoerd worden óf kreeg een tweede leven via de kringloopwinkel van Rijswijk.

Een bewoner verwoorde het resultaat via een mooie kaart: “Een bedankje mag wel. Er is een mooi stuk werk geleverd. Zowel binnen de flat als het aanzien van de Jolandaflat aan de buitenkant. Hulde aan alle betrokkenen. De uitvoering was best zwaar en ik hoop het daarom niet nog eens mee te maken, maar het is prachtig geworden.”

Samenwerking Vidomes en Heembouw

Dit is het derde grote renovatieproject dat Heembouw Wonen samen met Vidomes oplevert. Vorig jaar werd het renovatieproject Petuniatuin in Zoetermeer opgeleverd en eerder al het project Vreebos in Zoetermeer.