Rookmelder verplicht vanaf deze zomer

Op 1 juli moet in elk huis op elke verdieping een rookmelder hangen. De meeste Vidomes-woningen hebben al rookmelders. Nog geen rookmelder in uw woning? Dan komen we binnenkort langs.

Waarom is een rookmelder belangrijk?
Wanneer we slapen, ruiken we niks. Alleen het gehoor werkt dan nog, aldus Brandweer Nederland. Maakt een wasmachine bijvoorbeeld kortsluiting? Dan worden bewoners niet wakker van de rooklucht. Door de giftige rook in te ademen, kunnen ze binnen een paar minuten bewusteloos raken. Een rookmelder merkt de rooklucht wel op en zorgt voor een felle pieptoon. Hierdoor kunnen bewoners zichzelf in veiligheid brengen.

Waar moet een rookmelder hangen?
Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen. Per 1 juli zijn rookmelders ook verplicht in alle andere woningen. Dit zijn de regels:

  • Op elke verdieping moet minimaal één rookmelder aanwezig zijn.
  • In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat, moet ook een rookmelder hangen.
    Moet u bijvoorbeeld door een andere kamer lopen, voordat u bij de gang bent? Dan moet in deze kamer ook een rookmelder hangen.

Wie zorgt voor deze verplichte rookmelders?
De meeste woningen van Vidomes hebben al rookmelders. Voor de woningen zonder rookmelder regelt Vidomes dat. Soms is er al een rookmelder, maar moet er nog een extra rookmelder komen. Ook die uitbreiding regelt Vidomes.

Wanneer komt Vidomes langs voor de rookmelders?
Vidomes moet in 5300 woningen één of meerdere rookmelders plaatsen. Daarvoor schakelen we Roessen & Roessen Bedrijfsdiensten in. Hun medewerkers weten precies hoe ze de rookmelders moeten installeren. Hoe werkt dat?

  • Een week voordat de medewerkers van Roessen & Roessen langskomen, krijgt u een brief. In de brief staat wat zij komen doen en wanneer zij in uw wijk zijn. Omdat het om duizenden woningen gaat, is een afspraak maken niet mogelijk.
  • Om bij zoveel mogelijk woningen een rookmelder te plaatsen, werken zij ook op zaterdag en vroeg in de avond.
  • Als u niet thuis bent, komen zij op een andere dag en op een ander tijdstip nog eens langs. Dat doen zij twee keer.
  • Kunnen de medewerkers na drie keer langskomen nog niet op een adres terecht? Dan maken ze alsnog een afspraak.

Helpt u ons mee om ook uw woning veiliger te maken?
Eind maart 2022 hopen we dat in al onze woningen (voldoende) levensreddende rookmelders hangen. We stellen het zeer op prijs als u ons daarbij helpt. Dat doet u tenslotte ook voor uw eigen veiligheid.