Tweehurenbeleid: meer keuze voor woningzoekenden

Bij Vidomes zien we graag dat meer woningzoekenden een geschikte woning vinden die past bij hun huishouden en inkomen. Binnen alle regels zoeken we naar nieuwe manieren om dat mogelijk te maken. Mooi voorbeeld is onze proef met het tweehurenbeleid. Hierdoor krijgen woningzoekenden meer keuze. We leggen graag uit hoe het werkt.

Hoe ging het tot nu toe?
Tot nu toe bepaalt Vidomes de huurprijs voor elke woning en daarmee ook welke woningzoekenden ervoor in aanmerking komen.

  • Woningen met een huur lager dan € 663,- zijn bedoeld voor woningzoekenden met een laag inkomen (= primaire doelgroep).
  • Woningen met een huur tussen de € 663,- en € 737,- zijn bestemd voor hogere inkomens (= secundaire doelgroep).

Oftewel: met het huidige huurprijsbeleid vindt een woningzoekende soms wel een geschikte woning, maar komt er door een te hoge of te lage huurprijs niet voor in aanmerking. Vidomes vindt dat de keuzevrijheid van woningzoekenden hierdoor onnodig wordt beperkt.

Wat verandert er met het tweehurenbeleid?
Met de proef ‘tweehurenbeleid’ - die deze maand start - doen we het andersom. Beide groepen woningzoekenden (zie hierboven) kunnen op dezelfde sociale huurwoning reageren. Pas als duidelijk is wie de woning krijgt, bepalen we de huurprijs. Daarbij kijken we naar het inkomen. Voor de lagere inkomens passen we de huur naar beneden aan. Zo krijgt een woning dus twee huurprijzen. Hierdoor krijgen woningzoekenden meer keuzevrijheid op de krappe woningmarkt.

We starten de pilot kleinschalig met tien huurcomplexen in onze werkgemeenten. Als de pilot succesvol is, breiden we deze uit.

Aftoppingsgrens: als de huurprijs hoger is dan deze grens wordt de huurtoeslag 'afgetopt' ofwel verlaagd.

Hoe weet ik of een woning meedoet aan de proef?
Wie een woning zoekt op www.woonnet-haaglanden.nl, ziet aan het speciale logo of de woning meedoet aan de proef met twee huren. Goed om te weten: u krijgt alleen de huurprijs te zien die bij uw inkomen past. Dit is het inkomen dat u heeft opgegeven bij inschrijving.

Zijn er ook jongerenwoningen in de proef met het tweehurenbeleid?
Jongeren onder de 23 jaar (zonder kinderen) hebben geen recht op huurtoeslag als de huur hoger is dan € 432,50. Daarom nemen we jongerenwoningen ook mee in de proef. Kom je vanwege je leeftijd niet in aanmerking voor huurtoeslag? Dan verlagen we de huur naar € 432,50, zodat je wel huurtoeslag kunt aanvragen. De leeftijd bepaalt dan dus de huurprijs.

Welke eisen zijn er behalve inkomen nog meer voor sociale huurwoningen?
Naast een maximuminkomen voor sociale huurwoningen houden we ook vast aan het aantal personen dat in een woning mag wonen. Ook zijn er leeftijdsgrenzen bij senioren- en jongerenwoningen. Wie te veel verdient voor een sociale huurwoning, wie met te veel of te weinig personen is of wie volgens leeftijdsgrenzen te jong of te oud is, komt niet in aanmerking.