Zorgen om de hoge gas- en stroomprijzen

Bij Vidomes zien we dat het voor veel huurders een moeilijke tijd is. Met duurdere boodschappen en hoge energieprijzen is het misschien voor u ook wel lastig om alles te betalen. We begrijpen dat u daar zorgen over heeft. Daarom zijn we blij dat het kabinet nu maatregelen neemt om de energierekening beter betaalbaar te maken. Overigens doet Vidomes ook van alles om ervoor te zorgen dat u kunt besparen, zoals op energie. Ik deel de plannen van het kabinet en onze eigen inspanningen graag met u.

Prijsplafond voor gas en stroom

Op Prinsjesdag stond het al in de plannen van het kabinet. Er komt een prijsplafond voor energie. Dit betekent dat er straks maximumprijzen zijn voor gas en stroom. Die gelden dan voor een maximale hoeveelheid gas en stroom. Gaat u daarover heen? Dan betaalt u de gewone marktprijs voor het deel dat boven het plafond uitkomt. Het prijsplafond gaat in op 1 januari 2023. Om de laatste maanden van 2022 door te komen, krijgen huishoudens in november en december nog een korting op hun energierekening.

Wist u trouwens dat het kabinet nog meer maatregelen heeft genomen om mensen met een kleine portemonnee te helpen? Zo gaan de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget omhoog en gaat de belasting op werken omlaag.

Wat Vidomes doet

Vidomes is blij dat de overheid huurders helpt met al deze maatregelen. Tegelijkertijd proberen we er zelf ook aan bij te dragen dat huurders hun boodschappen en rekeningen ook volgend jaar nog kunnen betalen. Zo hebben we de minister gevraagd of we de eenmalige huurverlaging die gepland staat in 2024, alvast in 2023 mogen doorvoeren. Deze eenmalige verlaging is bedoeld voor mensen die een inkomen hebben tot 120 procent van het sociaal minimum en die in een woning wonen met een hogere huur. De Tweede Kamer moet daar nog een besluit over nemen.

Ook zetten we ons in voor energiebesparing. Zo hebben we een speciale huurdersnieuwsbrief gemaakt waarin u leest hoe u zelf extra bespaart op energie. Ook vertellen we u daar meer over hoe uw gemeente u helpt. Sommige gemeenten bieden gratis energiebesparende producten aan.

Energie besparen

Nog een belangrijke tip: ga bij energiebesparing niet te ver. Zet bijvoorbeeld de verwarming nooit helemaal uit en blijf ventileren. Want als u de verwarming helemaal uit zet wordt uw woning vochtig en ontstaat er schimmel. Dit kan slecht zijn voor uw gezondheid.

Vidomes is ook druk bezig met woningisolatie en dat gaan we versnellen. Vergeleken met onze eerdere plannen gaan we de komende jaren jaarlijks drie keer zoveel woningen isoleren. We pakken als eerste de woningen aan die isolatie het hardste nodig hebben. Sommige huurders zijn snel aan de beurt, andere moeten nog even wachten. Dat laatste vinden we vervelend, maar helaas kunnen we niet alles tegelijk.

Goed nieuws: isoleren is voortaan gratis. Als Vidomes tijdens groot onderhoud nog andere voorzieningen aanbrengt, dan betaalt u daar wel een kleine huurverhoging voor.

Als betalen toch niet lukt

Ondanks alle maatregelen van de overheid en Vidomes kunnen we ons goed voorstellen dat het voor iedereen uitdagende tijden zijn. Lukt het u door omstandigheden niet om de huur te betalen? Zoek dan snel contact met Vidomes. Samen kunnen we kijken hoe we dit oplossen. Bijvoorbeeld met een betalingsregeling. Zo voorkomen we erger.

Heeft u vragen over uw huur, energiebesparing of woningisolatie? Op onze site vindt u al veel informatie. En natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen. Vidomes is er voor u.

Daphne Braal
Bestuurder