Duurzame zonnestroom voor eerste groep huurders hoogbouw in Delft

Duurzame energie heeft de toekomst! Vidomes vindt dat alle huurders van deze energie moeten kunnen profiteren. Door een samenwerking met Delen Duurzame Energie (DDE) en de energiecoöperatie ‘DDE Vidosol’ kan nu een eerste groep huurders van hoogbouwcomplexen profiteren van duurzame zonnestroom via Greenchoice. Dit werd op 7 maart gevierd met een feestelijk ‘aansluitmoment’ in Delft waarbij symbolisch een stekker werd overhandigd aan onze bestuurder Daphne Braal en gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland Berend Potjer en een Vidomes huurder.

Duurzame stroom voor huurders tegen een gereduceerd tarief

In de afgelopen maanden plaatste de energiecoöperatie DDE Vidosol 368 zonnepanelen op drie Delftse hoogbouwcomplexen aan de Crommelinlaan, de Conradlaan en Laan van van der Gaag. Samen wekken ze ongeveer 120 MWh per jaar op. DDE Vidosol levert de zonnestroom tegen een gereduceerd tarief aan de huurders van deze hoogbouwwoningen. Met de aansluiting van de zonnepanelen op het stroomnet voegt Vidomes een volgende etappe toe aan haar reis naar een duurzamere wereld.

Intensieve samenwerking tussen vijf partijen

Sinds 2021 werkt Vidomes samen met Delen Duurzame Energie (DDE) en energiecoöperatie DDE Vidosol. Via een samenwerkingsovereenkomst is geregeld wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo stelt Vidomes daken van hoogbouwcomplexen beschikbaar, koopt Delen Duurzame Energie zonnepanelen in bij zonnepanelenspecialist BlueHome en regelt DDE Vidosol alles wat nodig is voor de huurders, zoals de overstap naar Greenchoice als nieuwe leverancier. Huurders hoeven zelf niets te investeren omdat DDE Vidosol eigenaar is en blijft van de zonnepanelen.

Zonnestroom tegen een gereduceerd tarief

Deze samenwerking maakt zonne-energie bereikbaar voor veel huurders in hoogbouwcomplexen. Vidomes bestuurder Daphne Braal: “Vidomes zocht naar een manier om ook bewoners van hoogbouwcomplexen te laten profiteren van zonne-energie. In deze complexen kan niet gemakkelijk een directe aansluiting gemaakt worden tussen het zonnepaneel op het dak en de individuele meterkast van de bewoner. De oplossing is de energiecoöperatie. Het voordeel voor deelnemende huurders is dat ze zonnestroom krijgen tegen een gereduceerd tarief. Door het prijsplafond op energie lukt het dit jaar helaas niet de energie tegen een gereduceerd tarief aan te bieden. Daarom krijgen huurders dit jaar een eenmalige korting van € 100,- op hun jaarrekening. Met de aanleg van zonnestroominstallaties op daken van onze hoogbouwcomplexen kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De zonnepanelen wekken nu stroom op voor de deelnemende huurders uit de drie complexen. En omdat er geen financiële inleg door huurders nodig is, is de drempel om voor hen om mee te doen laag.”

Met subsidie zijn de zonnestroominstallaties gerealiseerd

DDE Vidosol heeft, via de regeling ‘coöperatieve energieopwekking’, subsidie gekregen voor het opwekken van duurzame energie via zonnestroominstallaties. Voor een periode van 15 jaar ontvangt DDE Vidosol een basisvergoeding per opgewekte kWh. Dit is belangrijk want hierdoor zijn de deelnemende huurders verzekerd van een gereduceerd stroomtarief.

De provincie Zuid-Holland staat garant voor de lening die DDE Vidosol heeft afgesloten voor de aanschaf van de zonnestroominstallaties. Berend Potjer, gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland: “Wij vinden het belangrijk dat schone energie bereikbaar is voor iedereen, ook zonnestroom van eigen dak. Door de regelgeving was dat bijna onmogelijk voor sociale (ver)huurders, maar daar heeft Delen Duurzame Energie een oplossing voor ontwikkeld. Deze is in 2020 voor het eerst toegepast in Zuid-Holland met steun van de provincie. Daarbij richten de huurders een energiecoöperatie op, waarbij huurders zonder kosten vooraf direct kunnen profiteren van de zonnestroom op hun daken. Dankzij de oplossing van Delen Duurzame Energie profiteren steeds meer huurders nu van de voordelen van zonnestroom. Vidomes gaat waarschijnlijk verder opschalen door deze oplossing op ongeveer 20 andere daken toe te passen. Met deze stap kunnen we de energietransitie versnellen en meer mensen laten meedelen in de voordelen van zonnestroom. Ik hoop dat snel meer woningbouwcorporaties volgen!’’