Hoe we u helpen energie te besparen

Het thema verduurzaming en energiebesparing staat al langer op de agenda van Vidomes. Zo maken we onze woningen stap voor stap aardgasvrij en dragen we bij aan een groenere planeet. Belangrijker nog is dat we onze woningen ook veel energiezuiniger maken. Zeker met de hoge gas- en stroomprijzen van nu verdient verduurzaming de aandacht die Vidomes eraan schenkt.

Wat doet Vidomes om energie te besparen?

Zowel bij nieuwbouw als onderhoud van woningen gaan we voor verduurzaming. De meeste nieuwbouwwoningen die we opleveren, zijn nul-op-de-meterwoningen. Dankzij zonnepanelen, superzuinige installaties en een goede isolatie verbruiken huurders weinig energie. Daarmee gaat hun energierekening bijna terug naar nul. In ruil daarvoor betalen huurders een iets hogere huur voor de woning.

Een pittigere uitdaging is het zuiniger maken van onze bestaande woningen. Meestal doen we dat tegelijk met het groot onderhoud. Behalve nieuwe badkamers, toiletten en keukens, dak- en gevelonderhoud zorgen we dan meteen voor goede isolatie, zuinigere installaties en eventueel nieuwe ramen, deuren en kozijnen.

Verder leggen we op steeds meer woningen zonnepanelen. Uniek is dat Vidomes ook huurders in hoogbouwcomplexen van zonne-energie wil laten profiteren. Dat doen we samen met energiecoöperatie Vidosol.

Hoe snel gaat het duurzamer maken van bestaande woningen?

In 2021 had zo’n 33% van onze woningen al een zuinig energielabel A+, A of B. Daar komen er steeds meer van bij. Zo hebben we onlangs het complex aan de Burgemeester van Duyvendijklaan in Leidschendam aangepakt. En is binnenkort de Jolandaflat in Rijswijk klaar.

We gaan behoorlijk snel met verduurzamen, maar we kunnen ons goed voorstellen dat mensen met een hoge energierekening nog sneller een duurzamere woning willen. We doen ons best, maar een onderhoudsproject kost tijd. En we kunnen niet alles tegelijk. Lichtpuntje is wel dat Vidomes vanaf 2023 geen verhuurdersheffing meer aan de overheid hoeft te betalen. We kijken hoe we dat geld kunnen inzetten voor de verduurzaming van onze woningen.

Wanneer zijn alle Vidomes-woningen duurzaam?

Bij Vidomes hebben we ons als doel gesteld dat in 2030 bijna al onze woningen een zuinig energielabel A of A+ hebben. Daarnaast hebben alle corporaties in Nederland afgesproken dat in 2028 de meeste woningen geen energieverslindend label E, F of G meer hebben. Dat is een hele uitdaging, maar Vidomes gaat ervoor.

Wat kunnen huurders zelf doen om het energieverbruik te verlagen?

Behalve de energiebesparende maatregelen die Vidomes neemt, kunt u als huurder uw woning zelf ook energiezuiniger maken. Dat kan met bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Deze spullen zitten in de energiebespaarboxen die gemeenten zoals Rijswijk, Delft en Zoetermeer aanbieden aan hun inwoners. Verder kunt u een van onze energiecoaches om advies vragen. De coach komt bij u thuis en zet alle besparingsmogelijkheden voor u op een rij.

Wilt u direct aan de slag? U kunt ook kijken bij de besparingstips op onze site. Met een paar simpele aanpassingen kunt u al snel een paar honderd euro per jaar besparen. Zo zorgen we samen voor een lager energieverbruik.

Daphne Braal
Bestuurder Vidomes