Huurverlaging voor lagere inkomens met hogere huur

Een groot succes voor de betaalbaarheid van de huren: minister Ollongren besloot eerder dit jaar tot een eenmalige huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en hoge huur. Hoewel we bij Vidomes blij zijn dat zo’n tweeduizend huurders deze huurverlaging kregen, plaatsen we ook een kanttekening.

Eenmalige huurverlaging

Eind 2020 gebeurde het onverwachte: onder druk van de Eerste Kamer voerde minister Ollongren een eenmalige huurverlaging in voor huurders van een sociale huurwoning bij een woningcorporatie. Iedereen met een laag inkomen en hoge huur kon een huurverlaging krijgen, tot een huurbedrag van € 633,-. Op aandringen van de corporaties gaf de Belastingdienst aan wie er voor huurverlaging in aanmerking kwam. Zo kon Vidomes zelf de huur verlagen voor 1900 huurders.

Sommige huurders moesten de verlaging zelf aanvragen, bijvoorbeeld als ze in 2020 een inkomensdaling hadden die de Belastingdienst nog niet heeft verwerkt. Of bij vertrek van een huisgenoot met inkomen. Huurders kunnen deze eenmalige huurverlaging tot eind december nog steeds aanvragen via ons aanvraagformulier op de website.

Kleiner wonen moet lonen

Hoezeer we ook achter de verlaging van te hoge huren staan, de volgende keer zien we graag een aanpassing van de regeling. Zo vinden we dat huurders die nu alleen of met zijn tweeën in een grote eengezinswoning wonen, best wel wat meer huur mogen betalen dan € 633,-. Dan loont het voor hen om kleiner te gaan wonen. Onze seniorenmakelaars helpen daar graag bij.

Huurtoeslag aanpakken

Wat 2022 brengt? Als het aan Vidomes ligt, wordt de huurtoeslag flink verbeterd. Dan hoeven corporaties geen huurkorting meer te geven op basis van inkomen. De kans dat een nieuw kabinet dit doet, is klein. Daarom bereiden we ons alvast voor op weer een regeling voor huurverlaging en huurbevriezing in 2022. Liefst mét gegevens van de Belastingdienst. Zo kunnen we iedereen die het nodig heeft, bereiken.