Intensieve bestuurswissel was succesvol

Tien dagen lang wisselden ze van bestuursstoel: onze bestuurder Jacco Maan en Marja van Leeuwen, bestuurder van Fonteynenburg. Een intensieve wissel in het kader van Trading Places die meer was dan een ‘kijkje in de keuken’.

Over Trading Places

In dit uitwisselingsprogramma wisselen bestuurders van samenwerkende organisaties voor een kleine twee weken van plek. Zij doen dit vanuit de ambitie om de samenwerking tussen hun organisaties verder te versterken. De bestuurders gaan een uitdagende en intensieve functiewissel aan waarin zij elkaars rol en verantwoordelijkheden zo’n beetje volledig overnemen. Zodat zij écht de verbinding met de andere organisatie aangaan. En naar hun eigen organisatie kijken vanuit het perspectief van de ander, terwijl ze daar aan het roer staan.

Jacco neemt veel mee van zijn tijd bij Fonteynenburg

“Ik wilde de wereld van een zorgpartner als Fonteynenburg graag beter leren kennen”, zegt Jacco, “en dat is gelukt! Eén van de dingen die mij echt opviel, is de grote verscheidenheid aan cliënten. Zo had ik bijvoorbeeld nooit kunnen bedenken dat er een locatie is waar psychisch kwetsbare mensen wonen die ook doof zijn.”

“Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we elkaar als partners in de wijk veel meer kunnen versterken”, vervolgt Jacco, “Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! Het community-denken van Fonteynenburg bijvoorbeeld, afgezet tegen onze leefbaarheidsinitiatieven: hoe versterken we elkaar in het beperken van de overlast voor bewoners in complexen of buurten? En hoe zorgen we ervoor dat mensen met een psychische kwetsbaarheid weer meer mee kunnen doen in de wijk?”

Soms is maatwerk nodig

“Ook als je kijkt naar nieuwbouw en naar onderhoud kunnen we gezamenlijk meer kansen verkennen. Zijn er mengvormen mogelijk waarbij cliënten van Fonteynenburg prettig tussen reguliere huurders wonen? En hoe organiseren we dat?” Jacco vervolgt: “en dat we ook naar individuele situaties moeten durven kijken, staat voor mij als een paal boven water. We hebben het over iemand gehad die in één van onze woningen woont, en die eigenlijk terug moet naar beschermd wonen. Alleen is die plek nog niet beschikbaar. Dan worden we beperkt door de regelgeving, omdat we deze meneer eigenlijk een vast huurcontract moeten geven want er kan niet nog een tijdelijk huurcontract komen, terwijl we het juist met elkaar eens zijn dat deze persoon niet meer goed zelfstandig kan wonen. Maatwerk is dan veel meer op zijn plek!”

Jacco grijpt deze kans aan om te benadrukken dat hij ook veel mogelijkheden ziet in de samenwerking met andere partners naast Fonteynenburg. “Onze nieuwe strategische visie heet natuurlijk niet voor niets ‘Samen Doorpakken’, en dat blijven we de komende jaren doen met al onze partners!”

Jacco Maan en Marja van Leeuwen blikken terug in hun laatste vlogs