Vertalen / Translate

Legionella voorkomen? Water laten stromen!

Heeft u een kraan lang niet gebruikt? Dan kan de legionellabacterie in het stilstaande water groeien, zeker als het water lauwwarm is. Hoe kunt u een besmetting met de legionellebacterie voorkomen?

Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die in het leidingwater kan voorkomen. De bacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. De bacterie kan alleen ontstaan als u bij deze watertemperatuur de kraan langer dan een week niet heeft opengedraaid.

Hoe kunt u besmet raken met legionella?
Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kunt u de bacterie inademen en besmet raken. Dat kan bijvoorbeeld door het inademen van de nevel:

  • tijdens het douchen
  • als u bij een fontein staat
  • bij gebruik van een hogedrukreiniger
  • als u een (bubbel)bad neemt
  • als u uw tuin besproeit

Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?
L
egionella is schadelijk voor uw gezondheid. De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionella bacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie. Behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

Ik heb mijn kraan langer dan een week niet gebruikt. Hoe spoel ik deze door om een legionellabesmetting te voorkomen?
Koudwaterkranen
1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
2. Draai alle koudwaterkranen één voor één volledig open. Wacht tot het water echt koud is. Laat het vervolgens 2 minuten stromen.

Warmwaterkranen
1. Draai uw warmwaterkraan open. Wacht tot het water echt goed warm is.
2. Heeft u een thermostaatkraan? Draai deze helemaal open, door de beveiliging heen, tot de hoogste temperatuur. Laat het water vervolgens 2 minuten stromen. Let op: draai maar  1 warmwaterkraan tegelijk open, anders wordt deze niet warm genoeg.

Douche
1. Vul een emmer voor de helft met koud water. Plaats deze naast een afvoerputje. Leg de douchekop daarin. Zo voorkomt u dat u waterdamp inademt.
2. Zet de warmwaterkraan van de douche open. Wacht tot het goed warm is. Heeft u een thermostaatkraan? Draai deze helemaal open, door de beveiliging heen, tot de hoogste
temperatuur. Laat het water vervolgens 2 minuten stromen.

Tuinsproeier
1. Laat de tuinslang niet met water in de zon liggen. Koppel deze altijd af van de kraan en laat het water eruit lopen.

Meer informatie over dit onderwerp leest u hier

Terug naar overzicht