Onderzoek naar mogelijkheden laadpalen voor huurders gestart

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is samen met ons en 20 andere woningcorporaties een onderzoek gestart naar laadpalen bij complexen met sociale huurwoningen. Via het onderzoek worden de toekomstige vraag en verwachtingen rond laadpalen in kaart gebracht en welke mogelijkheden er zijn voor het plaatsen van laadpalen in relatie tot de netcapaciteit. Ook wordt gekeken naar de rolverdeling tussen corporaties en andere partijen, zoals VvE’s, huurders en installateurs. Tenslotte wordt ook onderzocht welke voorbereidingen getroffen moeten worden bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Op zoek naar een goede aanpak
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Maarten Corpeleijn van Huur & Energie Consult. “Op dit moment krijgen woningcorporaties nog weinig vragen over elektrisch opladen van auto’s. Maar de verwachting is dat er in 2025 al 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden, waaronder steeds meer betaalbare modellen. Vooral bij appartementencomplexen zijn corporaties op zoek naar een goede aanpak. Wie legt de infrastructuur aan? Past het op het elektriciteitsnet? Wie plaatst de laadpaal? En wie kunnen daarop laden en hoe rekenen we dat af? Vragen die beantwoord moeten worden zodat duidelijk wordt hoe de uitrol van laadpalen kan plaatsvinden. Dit schept dan duidelijkheid voor verhuurders, leveranciers en huurders”, aldus Corpeleijn.

Auto opladen tegen redelijke kosten
Samen met de andere deelnemende woningcorporaties zoeken we naar een zo laag mogelijke investering én ontzorging in het proces van aanvraag, installatie en beheer om huurders de mogelijkheid te bieden hun elektrische auto tegen redelijke kosten bij hun complex op te laden.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak voor het onderzoek is te vinden op www.hurenenladen.nl. Geïnteresseerde marktpartijen worden van harte uitgenodigd mee te doen aan dit onderzoek en kunnen dit kenbaar maken bij Maarten Corpeleijn via maarten@huurenergie.nl.