Pilot met superzuinige Renodouches gestart!

De afgelopen weken hebben we bij twee woningen in ons complex Dijkwater in Zoetermeer een zogenaamde ‘Reno douchecabine met Reno douche’ geplaatst. Met deze douches wordt maar liefst 75 tot 80% van de warmte uit het douchewater teruggewonnen! Hierdoor besparen huurders niet alleen veel energie en geld, maar wordt ook de resterende warmte gasloos geleverd door een kleine ingebouwde elektrische boiler.

Ook is de douche bijzonder comfortabel omdat er, door de ingebouwde elektrische boiler met verwarmingselement, direct en onbeperkt warm water wordt geleverd. Tenslotte wordt via de Reno douchecabine vochtige lucht beter afgevoerd en minder verspreid, waardoor de kans op schimmel wordt verkleind en de badkamer spiegel minder snel beslaat.

Doorontwikkeling via onderzoeksproject
De Renodouche is een nieuw product dat nog niet op de markt verkrijgbaar is. In een onderzoeksproject - een samenwerking tussen BeterBad, Hametech, TNO, Vestia, GroenWest en Vidomes - ontwikkelen we de douche verder tot een definitieve versie voor grootschaligere productie. Dankzij een subsidie van Topconsortia voor Kennis en Innovatie werken we binnen dit project samen aan de ontwikkeling van badkamer renovatiepakketten om huurwoningen, wat betreft warmtapwater, aardgasloos(-ready) te maken. In totaal worden 6 doucherenovaties in de woningen van de drie woningcoöperaties uitgevoerd.

Monitoring op afstand
De twee woningen waar we nu Renodouches geplaatst hebben worden binnenkort door nieuwe huurders in gebruik genomen. Gedurende de rest van dit jaar worden beide door projectpartner TNO op afstand gemonitord op energiegebruik, douchegebruik en watertemperatuur. Uiteraard vragen we de huurders naar hun ervaringen met deze douche.

Flinke energiebesparing
De Renodouche levert een forse energiebesparing op. Bij een gemiddeld verbruik van 7 GigaJoule wordt er naar verwachting zo’n 1500 kWh (€ 345,- per jaar) bespaard op de energiekosten van de elektrische boiler.

Vervolg
Als de pilot slaagt, zal BeterBad de Reno douchecabines met Reno douche in grote aantallen in productie nemen en verkopen. Bij goede ervaringen overweegt Vidomes deze douchecabines en douches te installeren bij toekomstige renovatieprojecten.