Zo pakken we de woningnood aan

De wooncrisis is alles behalve goed nieuws, maar wat ben ik blij dat er nu volop aandacht voor is. Overal zie ik berichten in de media dat nieuwe woningen en bouwlocaties hard nodig zijn. Zelfs tijdens Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen gingen de koning en politici in het parlement er uitgebreid op in. Terecht!

En nu is het belangrijk dat we die aandacht vasthouden, want veel woningzoekenden zitten in nood. Wie nu met spoed een woning zoekt, bijvoorbeeld na een scheiding, kan vaak nergens terecht. De wachttijd voor een sociale huurwoning in onze regio Haaglanden is inmiddels zo’n zeven jaar. Dat is veel te lang en vraagt om een stevige aanpak vanuit Den Haag.

Lagere verhuurdersheffing
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer is er gelukkig een beginnetje gemaakt. De verhuurdersheffing, de belasting die corporaties betalen over de huur die ze innen, gaat omlaag. Dat is mooi, maar wij willen dat die heffing helemaal wordt afgeschaft. Samen met andere corporaties roepen we de nieuwe regering op om de afschaffing in het regeerakkoord te zetten.

Goed om te weten: door de verhuurderheffing gaan jaarlijks twee maanden van onze huurinkomsten naar de belastingdienst. Dat geld zetten we liever in voor onze huurders en woningzoekenden.

Op zoek naar nieuwbouwlocaties
Ons plan is in ieder geval om meer woningen te bouwen. Maar daarvoor hebben we wel locaties nodig. Daarom overleggen we met de gemeenten. Vroeger hadden gemeenten nog volop lege weilanden om woningen op te bouwen, maar dat is inmiddels niet meer zo. Daarom zoeken we nu samen naar kleinere plekken in steden en dorpen.

Op die plekken willen we dan wel meteen de juiste woningen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan seniorenappartementen. Senioren die nu nog in een grote woning wonen, kunnen dan verhuizen naar een mooi gelijkvloers appartement waar zij prettig oud kunnen worden. En voor gezinnen komt dan weer een eengezinswoning beschikbaar.

Snel bouwen
Speciale aandacht hebben we voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. Komt er een plekje in de stad vrij waarmee de gemeente even niets doet? Dan zetten wij daar graag tijdelijk flexwoningen neer. Zo kunnen we spoedzoekers sneller helpen.

Ook voor de gewone nieuwbouwwoningen zoeken we manieren om snel te bouwen. Zo kijken we nu naar ‘conceptwoningen’. Deze woningen maken ze in de fabriek en zetten ze op de bouw in elkaar. Dat gaat sneller, is goedkoper en de woningen zien er prachtig uit.

Energiezuinigere woningen
Bij alle plannen verliezen we onze huidige huurders natuurlijk niet uit het oog. Zo investeren we nog steeds in onderhoud en maken we woningen graag energiezuiniger. Door bijvoorbeeld te isoleren, is er meer comfort in huis en kan het energieverbruik omlaag. Zeker nu de energieprijzen stijgen, is dat belangrijk. Bovendien dragen we zo bij aan een groenere planeet.

Wij gaan ervoor!

Daphne Braal
Bestuurder