Wijkmeesters en wijkbeheerders zijn er voor alle huurders

Vidomes ziet graag dat u in een omgeving woont die schoon, heel en veilig is. Op veel plekken lukt dat al, maar we maken dit graag voor al onze huurders waar. Sinds 1 oktober werken we dan ook met wijkmeesters en wijkbeheerders. Lees wat dit voor u betekent.

Sandy van Marrewijk, manager sociaal beheer, legt uit: “We doen regelmatig onderzoek naar wat onze huurders vinden van hun huis en omgeving. Het rapportcijfer dat ze voor de leefbaarheid in hun woongebouw of buurt geven, ging op een aantal plekken helaas achteruit.”

Leefbaarheid onder druk
“Ook zien wij zelf dat de leefbaarheid – hoe schoon, heel en veilig is het in je buurt? – onder druk komt te staan. Eerst speelde dit vooral in de grotere woongebouwen, zoals galerijflats. Nu zien we dat ook bij de portieketagewoningen en zelfs rondom eengezinswoningen de leefbaarheid achteruitgaat. Op veel van deze plekken hadden we tot nu toe geen complexbeheerder. We schrokken soms van wat we daar zagen.”

“Daarom hebben we gezegd: daar gaan we wat aan doen! We willen overal ogen en oren in de wijk. En op die plekken waar we al zijn, willen we een beheerder die helemaal past bij de situatie in een woongebouw. Sinds oktober hebben we dan ook overal óf een wijkmeester óf een wijkbeheerder.”

Wat is precies het verschil tussen wijkbeheerder en wijkmeester?
Patrick Boersen, teamleider wijkbeheer, legt uit: “In veel wijken gaat het al goed met de leefbaarheid. Hier zorgen de nieuwe wijkbeheerders er graag samen met de bewoners voor, dat hun wijk schoon, heel, veilig blijft. Liefst zelfs nog iets leefbaarder wordt. De wijkbeheerder is een echte ambassadeur van Vidomes die voor alle huurders zichtbaar en aanspreekbaar is.”

“Ook zijn er wijken waar de leefbaarheid écht nog wel beter kan. Vooral in de hoogbouwcomplexen zien we vaak meer sociale problemen. Hier vind je de nieuwe wijkmeesters, die voor een grote groep huurders de woonsituatie willen verbeteren. Zij bedenken plannen en creatieve acties om de problemen op te lossen. Bijvoorbeeld als er overlast is in het trappenhuis. Wij vinden dat huurders zich daar ook ’s avonds veilig moeten voelen.”

Complexbeheerder wordt wijkbeheerder of -meester
Patrick begrijpt goed dat het voor sommige huurders even wennen was, toen ze hoorden dat hun vertrouwde complexbeheerder op een andere plek aan de slag ging als wijkmeester of -beheerder. “We hebben gekeken wie goed past bij een wijk of woongebouw. Sommigen komen het beste tot hun recht in een wijk waar het al redelijk goed gaat. Anderen voelen zich meer thuis in woongebouwen en wijken waar er nog veel beter kan.”

Sandy: “Bewoners zien weliswaar een ander Vidomes-gezicht, maar de dienstverlening blijft minstens net zo goed en wordt nog beter als dat kan. Goed om te weten: binnen veel 55+-complexen blijven onze spreekuren bestaan.” Patrick voegt toe: “Wat fijn is van een nieuwe wijkbeheerder of wijkmeester: die kijkt met een frisse blik, ziet meer en kan vol nieuwe energie ertegenaan.”

Van klusjesman naar regisseur
Een vraag die Patrick en Sandy regelmatig horen: doen de wijkmeesters en wijkbeheerders nog klusjes? Patrick biedt duidelijkheid: “Kleine klusjes in het woongebouw, zoals het vervangen van een sleutelcilinder of naamplaatje en het afstellen van een deurdranger, doen ze nog steeds. Gaat het om grote klussen, dan schakelen ze een professionele aannemer in. Voor de kleine huisklusjes die onder het Serviceabonnement vallen, komt een speciale klusjesman langs.”

Sandy: “We willen de dingen voor onze huurders graag in één keer goed doen. Natuurlijk loopt de beheerder even mee als een huurder met een probleem zit, maar de uitvoering doen anderen. Doordat de wijkbeheerders en wijkmeesters minder tijd kwijt zijn aan klussen, hebben ze meer tijd om de ogen en oren in de wijk te zijn. Daar profiteren alle huurders van.”

Samen doen
Patrick en Sandy benadrukken dat een leefbare buurt niet alleen een zaak is van de wijkmeesters en wijkbeheerders. Sandy: “We hebben de hulp van onze huurders hard nodig. Want aan leefbaarheid werken we samen.”

Patrick hoopt op eigen initiatief: “Onze wijkbeheerders en -meesters lopen straks vaker door de wijk om bijvoorbeeld te kijken hoe de tuinen erbij liggen. We hopen dat het huurders aanzet om zelf hun tuin op te knappen, nog voordat de beheerder ze erop aanspreekt.”

Hoger dan een 7 voor leefbaarheid
Sandy: “Het zou mooi zijn wanneer we er samen voor zorgen dat het rapportcijfer voor de leefbaarheid straks weer boven de 7 ligt. Onze wijkbeheerders en wijkmeesters hebben er zin in om dat samen met de huurders voor elkaar te krijgen!”

Vragen aan, of over de nieuwe wijkbeheerders en -meesters?