Aedes-benchmark 2020: Vidomes zet mooie stappen vooruit

Hoe goed doet Vidomes het vergeleken met andere woningcorporaties? De Aedes-benchmark - een vergelijkingsonderzoek - zet de prestaties van bijna alle corporaties naast elkaar. Wat blijkt: Vidomes doet het weer beter dan vorig jaar, en krijgt een hoger oordeel van haar huurders.

Huurdersoordeel positief
In 2020 hebben we onze dienstverlening flink verbeterd. En dat zien we terug in het huurdersoordeel: we gingen van een C in 2019 naar een B in 2020 (hoogste score is een A). De score van huurders die iets willen laten repareren, steeg zelfs van een 7,3 naar een 7,8. Bijvoorbeeld dankzij Mijn Vidomes weten wij welke reparatie nodig is, en weten huurders precies wanneer we langskomen.

Huurders die uit een woning zijn vertrokken, geven ons een 7,8; dat is 0,2 meer dan vorig jaar. Maar nieuwe huurders geven een 7,7 tegen een 7,9 vorig jaar. Door de coronamaatregelen missen zij het persoonlijk contact met Vidomes.

Aandacht voor voldoende huurwoningen en betaalbaarheid
Vidomes heeft iets hogere huren dan gemiddeld. Dat komt onder meer omdat de huren in onze regio Haaglanden hoger liggen. Wel zorgen we ervoor dat veel woningen die we opnieuw verhuren, betaalbaar zijn voor de laagste inkomens. Grote woningen houden we zoveel mogelijk beschikbaar voor sociale huur, terwijl we die ook in de vrije sector zouden mogen verhuren. Zo dragen we flink bij aan de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. En dat is hard nodig, met wachttijden van 6 tot 10 jaar!

Wat de betaalbaarheid betreft: in 2019 gingen onze huren nog met bijna 1% bovenop de inflatie omhoog. In 2020 bleef de stijging gelijk aan de inflatie. Goed om te zien: elk jaar maken meer mensen gebruik van regelingen voor huurbevriezing en huurverlaging. Huurders die door de coronacrisis in de betalingsproblemen komen, roepen we op om zich te melden. We zoeken dan samen naar een oplossing.

Duurzaamheid: laag energieverbruik
Voor duurzaamheid scoort Vidomes opnieuw een B. Voor CO2-uitstoot krijgen we een A, omdat onze woningen minder gas en elektra verbruiken dan bij alle corporaties gemiddeld. Voor de energieprestatie krijgen we een C: de woningen van alle corporaties in Nederland hebben gemiddeld een beter energielabel. Aan dat laatste werken we. Met onderhoudsprojecten maken we onze woningen energiezuiniger.

Investeren in nieuwbouw en onderhoud
Nog nooit voerde Vidomes zoveel renovaties en nieuwbouwprojecten uit als in 2020. Zo leverden we 42 duurzame sociale eengezinswoningen op aan de Rijswijkse Idenburglaan en investeerden we flink in een betere kwaliteit van onze bestaande woningen. We gaven 25 miljoen uit aan nieuwbouw (was 10 miljoen in 2019), 20 miljoen aan renovatie (was 3,5 miljoen) en 20 miljoen aan onderhoud (was 25 miljoen).

Veel van die vastgoedprojecten leveren we dit jaar op, zoals de nieuwbouw aan de Schoemakerplantage en de Van Alkemadestraat/Van Schuijlenburchstraat in Delft. Ook renovaties aan de Duyvendijklaan in Leidschendam en Henket Casimirstraat in Delft ronden we in 2021 af. We hopen onze investeringen in de volgende Aedes-benchmark terug te zien met alweer verbeterde scores.