Eerste sleutel uitgereikt aan nieuwe bewoners Idenburglaan

Wij hebben op 24 juni de eerste nieuwbouwwoning aan de Idenburglaan in de Rijswijkse wijk Te Werve opgeleverd. Symbolisch overhandigden Armand van de Laar, wethouder Ruimte en Wonen van de gemeente Rijswijk en Vidomes bestuurder Daphne Braal de eerste sleutel aan één van de bewoners. Vanwege corona konden slechts 30 mensen aanwezig zijn bij dit feestelijke moment. Via een livestream - een primeur voor Vidomes - konden overige bewoners en betrokkenen vanuit huis toch ‘aanwezig’ zijn.

De 42 nieuwe eengezinswoningen aan de Idenburglaan zijn ‘energieneutraal’
Dit betekent dat elke woning bij normaal gebruik voldoende energie opwekt voor het eigen energieverbruik. De huizen wekken energie op via zonnepanelen en worden door een warmtepomp verwarmd. Het ventilatiesysteem gebruikt de warmte van de woning om de frisse lucht van buiten op te warmen. Ook hebben de woningen geen gasaansluiting meer.

Nieuwbouw levert bijdrage aan wijkverbetering
Samen met Rijswijk Wonen en de gemeente werkt Vidomes hard aan het versterken van de wijk Te Werve. Een wijk met veel voorzieningen in de buurt, vooral voor gezinnen. Zo zijn er basis- en middelbare scholen, een speeltuin en speelveldjes, bibliotheek en theater in de directe omgeving. Redenen voor acht voormalige huurders om - na de eerdere sloop van hun woning - terug te verhuizen naar deze voor hen vertrouwde omgeving. Om de Idenburglaan - en daarmee de wijk - verder te vergroenen, konden alle huurders een fruitboom kiezen die door Vidomes gepland is in alle tuinen.

“Met deze nieuwbouw werken we hard aan het verbeteren en het vernieuwen van de wijk. Daar ben ik heel trots op. Door de goede afspraken die we met Vidomes maken kunnen verouderde woningen verdwijnen of worden gerenoveerd, maken we straten en groen mooier en worden nieuwe woningen gebouwd”, aldus wethouder Van de Laar.

Meer betaalbare sociale huurwoningen zijn nodig
De woningnood is hoog en er is nauwelijks doorstroming op de Rijswijkse sociale woningmarkt. “We willen meer betaalbare huurwoningen bouwen, zowel appartementen als eengezinswoningen, want de huurprijzen die particuliere verhuurders en beleggers hanteren zijn voor een groot deel van onze doelgroep niet te betalen. Via nieuwbouw willen we inzetten op een betere doorstroming van Rijswijkse huurders naar een beter passende woning in Rijswijk. Met trots kan ik zeggen dat 37 Rijswijkse huurders doorstromen naar dit nieuwbouwproject”, aldus Vidomes bestuurder Daphne Braal.

Prettige samenwerking met de aannemer
Aannemer Boele en van Eesteren startte de bouw van deze woningen in november 2019 en dankzij een goede samenwerking verliep de planning en oplevering volgens schema.