Huurverlaging in 2021 voor huurders met lager inkomen en hoge huur

Op Prinsjesdag had minister Ollongren goed nieuws voor huurders die een laag inkomen hebben en een wat hogere huur. Hun huur gaat in 2021 omlaag. Het gaat om huurders met een inkomen onder zo’n € 24.000 (bij één persoon) of € 32.000 (bij meer personen). Is dat bij u het geval? En is uw huur hoger dan € 630,- (bij één en twee personen) of € 675,- (bij meer personen)? Dan wordt uw huur verlaagd naar € 630,- of € 675,-. Het ministerie werkt de regeling nog verder uit, dus alles kan nog veranderen. De regeling geldt in ieder geval niet voor vrije sector huurwoningen.

Goed voor betaalbaarheid
Het bericht van de minister is goed nieuws voor huurders die moeilijk rondkomen. Vidomes staat achter het idee van de minister, maar vindt ook dat de huur wel wat hoger mag zijn als een woning meer kwaliteit heeft en als de huurder dat kan betalen. Dat zien we graag terug in de uitwerking van de regeling.

Zo mag de huur van energiezuinige woningen wat ons betreft hoger zijn en de huur van slecht geïsoleerde woningen lager. We vinden ook dat mensen die kamers ‘over’ hebben – bijvoorbeeld omdat de kinderen niet meer thuis wonen – daar iets meer voor mogen betalen. Dan loont het ook om kleiner te gaan wonen. We hopen dat er op die manier meer woningen voor gezinnen vrijkomen!

Gegevens van de belastingdienst
De minister heeft ook aangekondigd dat we van alle woningen die duurder zijn dan € 630,- of € 675,-, via de belastingdienst horen of de huurder een inkomen boven of onder de € 24.000 of € 32.000 heeft.

Dat is goed nieuws, want dan kunnen we  de huurverlaging automatisch toepassen als een huurder daarvoor in aanmerking komt. Eerst moesten deze huurders zelf huurverlaging aanvragen. Dat kostte behoorlijk wat moeite. Want naast een formulier invullen, moesten ook inkomensgegevens en een uittreksel van het bevolkingsregister worden aangeleverd. En sommige huurders deden dat niet, terwijl ze er wel recht op hadden. Die krijgen het nu vanzelf.

Wordt vervolgd
Als duidelijk is hoe de regeling er precies uitziet, hoort u er meer over.