Renovatie en verduurzaming appartementen Vaartdreef van start

Dinsdag 20 december 2022 gaven onze bestuurder Daphne Braal, wethouder Ronald Weerwag en Alex Letteboer, commercieel manager bij Heijmans Woningbouw B.V. het startsein voor de renovatie en verduurzaming van de appartementen aan de Vaartdreef in Zoetermeer.

Renovatie van 50 appartementen en realisatie van 10 nieuwe appartementen

In opdracht van Vidomes renoveert en verduurzaamt bouwbedrijf Heijmans de huidige 50 appartementen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit kruipruimte-, gevel- en dakisolatie, plaatsing van HR++-glas, het aanbrengen van nieuwe ventilatie- en verwarmingsinstallaties en het vernieuwen van keukens en badkamers. Verder worden er glazen balkonhekken geplaatst, krijgen de algemene ruimtes een opknapbeurt, wordt de entree vergroot en tussen de tuinen komen dezelfde erfafscheidingen. Ook wordt het complex uitgebreid met 10 nieuwe appartementen: 5 in het voormalige hospice en 5 in de extra woonlaag die bovenop het lage gedeelte wordt gerealiseerd (ontwerp van SteenhuisBukman Architecten uit Delft).

Langer zelfstandig wonen

Deze nieuwe appartementen worden vanaf het voorjaar verhuurd aan ouderen met een lichte zorgvraag. Alle appartementen zijn na de renovatie zo veel mogelijk levensloopbestendig. Dit betekent dat de woningen zodanig zijn aangepast dat ze geschikt zijn om zo lang mogelijk zelfstandig in te blijven wonen. Ook worden kleine aanpassingen in het complex aangebracht, zoals een extra lift en stallingsplaatsen voor scootmobiels.

Bewonersbegeleiding en -participatie

In een modelwoning kregen bewoners de afgelopen periode al een indruk hoe hun woning na de werkzaamheden zou worden. Gedurende de renovatieperiode krijgen bewoners ondersteuning van een bewonersbegeleider. Ook kunnen ze gebruik maken van een logeerwoning op het moment dat er werkzaamheden in hun eigen appartement plaatsvinden. Na de renovatie gaan we in gesprek met de bewoners om gezamenlijk een ontwerpplan te maken voor de gemeenschappelijke tuin.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden en de werkzaamheden in de algemene ruimtes zijn inmiddels gestart. Begin 2023 start Heijmans met alle renovatie- en verduurzamingswerkzaamheden en rondt deze in de zomer van 2023 af.